RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Čajići – Cazin
Džemati u BiH

Džemat Čajići – Cazin

Džemat Čajići
Džemat Čajići

Džemat Čajići je smješten na sjeverozapadnom dijelu Medžlisa IZ-e Cazin i udaljen je od njegovog sjedišta 12 kilometara. Okružen je džematima Liskovac, Pećigrad, Krakača, Gornja Barska, Ćoralići, Horozovići i Krivaja. Pripadaju mu zaseoci: Čajići, Ramići, Čauševići, Bašići, Đogići, Kovačevići, Nuhanovići, Hamulići, Merdanovići, Durići, Bajrići i Hadžići. Džemat broji 370 domaćinstava.

Prva džamija je sagrađena 1811. godine, koja je više puta renovirana. 1930. godine na njenom mjestu je sagrađena druga džamija, koja je svojoj svrsi služila sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. 1990. god. je sagrađena i otvorena nova džamija, koja je i danas u funkciji. U toku proteklog rata ona je pretrpjela velika oštećenja. 1994. godine od neprijateljske granate oštećen je krov, a kako se radi o potkupolnoj džamiji, prekrivenoj bakrom, oštećeno je više kvadrata bakra pa se pristupilo sanaciji uz velike materijalne izdatke. 1995. godine došlo je do još većeg oštećenja džamije i munare, na koje je palo više granata. Sanacija ovih oštećenja je koštala više desetina hiljada KM.

Pored džamije sagrađena je imamska kuća, u sklopu koje se nalazi mekteb. Kuća je zapaljena 1995. godine i potpuno je izgorjela. Njena sanacija je završena 1996. godine, a radovi su koštali oko trideset hiljada KM.

Imami koji su službovali u ovom džematu su: Islam ef. Kajtezović, Muharem ef. Harbaš, Muhamed ef. Huskić (preselio i ukopan u haremu džamije), Besim ef. Bedaković, Adem ef. Uzunović i Hasan ef. Pašić, sadašnji imam. Hasan ef. je u ovaj džemat došao 1985. godine, oženjen je i ima troje djece. U proteklih 25 godina službovanja u ovom džematu učinio je mnogo na ustrojstvu i funkcionalnosti džemata. U tom periodu izgrađena je i spomenuta džamija.

Bilo je perioda kad džemat nije imao aktivnog imama i tada su vjerske usluge obavljale softe, bilo da su klanjali tokom ramazana ili više mjeseci u toku godine. Među poznatim softama su: Sulejman ef. Kajtezović, trenutno najstariji imam bihaćkog muftiluka, profesor hadisa Mahmut ef. Karalić, Hazim ef. Ćoralić, Smail ef. Sinanović, Junuz ef. Alićajić, Faruk ef. Džakulić i Jasmin ef. Memić.

Pored džamije, imamske kuće i pratećih objekata, džemat raspolaže sa devetnaest dunuma vakufskog zemljišta. Specifičnost ovog džemata je i ta da posjeduje preko sedamdeset porodičnih mezarja.

Vakifi džemata su sve džematlije, na čelu sa imamom, koji svojim prilozima doprinose normalnom funkcioniranju džemata.

Mektebska nastava se odvija u mektebu, u sklopu imamske kuće, koji je solidno opremljen. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu veliki broj džematlija je učestvovao u njenoj odbrani, i tada je džemat dao 33 šehida.

Pored džamije je izgrađeno šehidsko turbe, koje podsjeća i opominje mlade generacije, da se ono što je bilo ne zaboravi i ne ponovi.

Izvor: mizcazin