Home » Džemat Horozovići – Cazin
Džemati u BiH

Džemat Horozovići – Cazin

Na zapadnom dijelu Medžlisa IZ-e Cazin nalazi se džemat Horozovići koji je od centra grada udaljen 5 km. Džemat Horozovići broji 420 domaćinstava i spada u grupu srednjih džemata.

Veći zaseoci džemata su: Kovačevići, Misaljevići, Begove Kafane i Hasanagići. O gradnji prve džamije u Horozovićima nema podataka, ali džemat je postojao između dva svjetska rata, jer se zna o Hodži Saraču koji je službovao u Horozovićima prije Drugog svjetskog rata.

Godine 1966. sagrađena je tada nova džamija, koja je služila svojoj svrsi sve do 2005. godine, kada je srušena i na njenim temeljima, u periodu od 2005. do 2007. godine sagrađena današnja savremana džamija sa pratećim prostorijama. Pod krovom džamije nalazi se i mektebska učionica.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Lipovice - Stara džamija - Kalesija

Dimenzije džamije su 19,5×13 metara, a za njenu gradnju utrošeno je oko 300 000 KM.

Džemat posjeduje oko 50 dunuma vakufske zemlje.

Od prije Drugog svjetskog rata do danas u džematu Horozovići imamsku dužnost su obavljali ef. Sarač (poznatiji kao hodža Sarač), ef. Huskić, Ibrahim ef. Okić, Muharem ef. Harbaš (poznatiji kao Hodža Harbaš). Od 1980. godine do danas imamsku dužnost obavlja Ahmet ef. Ikanović.

Vjerske aktivnosti su uobičajene i dobro posjećene. U prošloj agresiji na našu domovinu (1991-1995), džemat Horozovići dao je 30 šehida. Drugog dana bajrama pred njihovu dušu prouči se tevhid, a u znak sjećanja na njih u džematskom mezarju sagrađeno je i šehidsko spomen obilježje.

Izvor: mizcazin