RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Blagaj Japra – Bosanski Novi (VIDEO)
Džemati u BiH

Džemat Blagaj Japra – Bosanski Novi (VIDEO)

Ramazan je poseban mjesec za muslimane širom svijeta, a u Bosni i Hercegovini Ramazan se dočekuje u svakom mjestu na drukčiji način. Ramazan ulazi u naše avlije, sokake, sela i gradove i sa sobom nosi poruke pomirenja, strpljenja i nove šanse.

Emir Nuhić, imam džemata Blagaj-Japra kod Bosanskog Novog je koji je javnosti postao poznat po tome što su mu putem Facebooka prijetili smrću, njemu i njegovoj porodici. Sada je to, kako kaže iza njega, bitno je, kaže on okrenuti se tome da budemo bolji ljudi.

Kako je na početku razgovora i rekao Nuhić, Ramazan unosi nešto posebno u svaki džemat. Imam Nuhić kaže kako je njegova džamija izuzetno posjećena, a ljudi dolaze iz raznih krajeva BiH, ali i dijaspore.

„Miris ramazana, lijepa ramazanska atmosfera, blagodati ovoga mubarek mjeseca se osjete u našem džematu. Džematske aktivnosti su intenzivnije sa više posjeta u džamijama, nego inače. Ukras ovog ramazana su naši džematski iftari, gdje svaku noć imamo iftar u prostorijama našeg mekteba, kako od ovih džematlija koji su trenutno tu u našem džematu, tako isto i iz dijaspore, koji žele i na taj način biti dio svoga džemata, počastiti i nahraniti svoje rođake, komšije i prijatelje postače“, kazao je za Radiosarajevo.ba Emir Nuhić, imam džemata Blagaj Japra.

Kako je istakao Nuhić, džemat Blaga-Japra nastoji da pruži vjernicima zadovoljstvo u mjesecu Ramazanu kroz razne sadržaje.

„Ove godine imamo najavljen iftar iz džemata Ausburg, iz Njemačke, koji žele biti podrška džematima po RS,  a ove godine su odlučili da to bude naš džemat. Također, fondacija IZVOR NADA su najavili iftar u našem džematu, pa ih sve skupa željno iščekujemo. Lijep primjer drugima“ navodi u razgovoru za Radiosarajevo.ba Nuhić.

Kako je istakao, Ramazan je vrijeme druženja vjernika sa Kur'anom, a u njegovom džematu organizirana je i mukabela (učenje jednog dijela od 20 stranica) na svakom namazu, a posebno predavanje organizira se na teraviji.

„Nastojimo da se sa Časnim Kur'anom družimo što češće, i molimo Allaha da nam on bude zagovornik na Sudnjem danu. Sa Kur'anom se družimo prije sabaha, i poslije podne-namaza, a poslije ikindije namaza, na čijoj posjeti bude  najviše džematlija, završimo današnji džuz.Poslije teravih-namaza svaku noć, odaberemo jedan kur'anski ajet sa porukom vjernicima, u nadi da nam Kur'an bude dokaz za nas, sutra, na Sudnjem danu i naš šefadžija“, istakao je Nuhić.

Džemat Blagaj kod Bosanskog Novo, kako smo već naveli, posjećuju vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine, a kako kaže Nuhić, to i jeste poruka Ramazana, da se vjernici u ibadetu okupljaju.

„Do sada smo imali posjetu džematlija iz Bužima i Bosanske Krupe, gdje su jedni bili na mukabeli, na ikindiji namazu, a drugi na teraviji. Neka nam Bog dragi ukabuli naše ibadete, naš post i naša dobra djela“, kazao je na kraju razgovora Emir Nuhić.