RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Soukbunar – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Soukbunar – Sarajevo

Džemat se nalazi iznad Skenderije. Ima oko 1100 domaćinstava. Džamija sagrađen 1558. godine sa drvenom munarom. Džamija je rekonstruisana, proširena i izgrađena je kamena munara 2006. godine. Imami džemata: Zejnil Fajić, Rasim Kadrić i Mahmut Kurtović. U džematu je radio i djelovao hfz. Kjamil ef. Silajdžić. Vakuf džemata: džamija Soukbunar, džamija Gornji Soukbunar, mesdžin na Cicinom hanu, dva turbeta – Urjan i Džabar dede. U džematu se klanja beš vakat i uče djeca.

Nalazi se u jugozapadnom dijelu Sarajeva iznad Skenderije. Džamiju je sagradio hadži-Turhan 1558. godine. Gorila je 1697. godine, ali je ubrzo sanirana. Iz temelja je obnovljena 1981/82. godine. 2005/06. je proširena, tako da su sada dimenzije objekta 11×11 m. Do 2006. godine je bila drvena munara, a sada je zidana.

U blizini džamije se nalazi Džebar dedino turbe, koje je obnovljeno 2003/04. godine. Postoji i Urijan dedino turbe i  poveće groblje Vilin potok.

U ovom džematu postoji i mekteb na Cicinom hanu uz osnovnu školu,koji je izgrađen nakon rata i u kome se klanjaju akšam I jaciju, kao I mektebska nastava subotom i nedjeljom. Izgrađena je i  džamija u Gornjem Soukbunaru.

Vakufska imovina: četiri bašče u Soukbunaru; kuća u ulici. Podtekija (srušena); groblje Vilin potok.