RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Bosansko Američki Islamski Centar Detroit – Sjedinjene američke države
Džemati u svijetu

Bosansko Američki Islamski Centar Detroit – Sjedinjene američke države

Bosnian American Islamic Center of Detroit (BAIC) osnovan je 1996. godine i posjeduje vlastiti objekat.

Objekat je kupljen 1999. godine i adaptiran za potrebe džemata. Pored redovnih namaza u islamskom centru se klanjaju džuma namaz kao i mevludi u povodu različitih vjerskih praznika. Objekat ima dva sprata i može u svoje safove primiti preko 500 klanjača.Na spratu objekta postoji društvena prostorija sa opremljenom kuhinjom gdje se džematlije okupljaju uz kahvu i čitanje Preporoda a knjige mogu uzeti i iz nove biblioteke u drugom uglu zgrade.

U sklopu objekta radi mekteb za djecu i Muslimansko Omladinski Savez Detroit.

Bosansko-američki islamski centar (BAIC) prvobitno je otvoren 1998. godine u Hamtramcku s ciljem očuvanja bosanske i islamske tradicije, kulture i identiteta. Ovi ciljevi će biti ispunjeni molitvama, događanjima i podrškom za mlade, kao i društveno korisnim radom.

Kulturno bogata i raznolika bosansko-američka zajednica Detroita osnovana je ranih 90-ih s dolaskom prvih bosanskih izbjeglica i njihovih obitelji u Sjedinjene Države, uključujući područje metroa Detroita. Bosansko-američki islamski centar Detroita (BAIC Detroit, 501(c)3 neprofitna organizacija; tax-ID:38-3266884) izvorno otvoren u Hamtramcku 1998. godine, igra ključnu ulogu u očuvanju bosanske i islamske tradicije, kulture i identitet kroz molitve, događanja za mlade i podršku, kao i društveno korisno djelovanje.

Misija i svrha BAIC Detroit nije samo očuvanje izvornih bosanskih korijena i identiteta kroz vjeru, obrazovanje, kulturna i društvena događanja, već i promicanje međuvjerskog i međukulturalnog dijaloga, izgradnja novih odnosa kao i jačanje postojećih s drugim etničkim grupama na lokalnoj razini. i šire promicanjem jednakosti i smanjenjem etničke marginalizacije. Naša se vizija proteže izvan zidova religijske prakse kako bi obuhvatila svetište u kojem se pojedinci različitog podrijetla mogu okupiti, učiti jedni od drugih i njegovati osjećaj zajedničke ljudskosti, društvene pravde i međuvjerskog razumijevanja. Naše vrijednosti uključuju njegovanje otporne i inkluzivne zajednice koja napreduje na principima mira, razumijevanja i jedinstva uz očuvanje našeg bosanskog identiteta. Cilj nam je stvoriti sigurno utočište u kojem naša djeca i vjernici mogu prakticirati svoju vjeru bez straha, osiguravajući zaštitu života i očuvanje vjerske slobode.

Imanje BAIC Detroit u gradu Hamtramcku zbog svoje male veličine nije moglo izdržati sva vjerska, obrazovna, kulturna i društvena okupljanja i aktivnosti. Stoga je 2019. naša zajednica kupila novu nekretninu u gradu Sterling Heights, MI, gusto naseljenom urbanom području visokog rizika (gustoća naseljenosti 3600-3700 ljudi/kvadratnoj milji). Trenutno je u fazi izgradnja novog multifunkcionalnog, najmodernijeg BAIC centra koji se sastoji od džamije, učionica, kafeterije, društvene dvorane i sportske dvorane. Višenamjenski kompleks sastojat će se od postojeće zgrade od približno 2400 kvadratnih stopa i nove predložene zgrade od približno 21.000 kvadratnih stopa u srcu okruga Macomb, MI (11063 16 1/2 Mile Rd Sterling Heights, MI 48312).