RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U Veroni svečano otvorena džamija, vakuf Islamske zajednice u BiH
Džemati u svijetu

U Veroni svečano otvorena džamija, vakuf Islamske zajednice u BiH

džamija Verona

U Veroni, Italija, 21. januara svečano je otvorena džamija, a zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković je proglasio džamiju vakufom Islamske zajednice u BiH, te predao ključeve Lejli Lozić koja je zvanično otvorila džamiju.

U ime domaćina, prisutne su pozdravili glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI) Ahmed ef. Tabaković i imam džemata “Nur”, predsjednik džemata “Nur” Nermin Fazlagić i predsjednik IZBI Arnel Nasić.

Oni su ukazali na važnost projekta gradnje džamije u Veroni, te istakli da Bošnjaci u Italiji uživaju ugled. U prilog tome govori i činjenica da je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji dobila glavnog imama koga je država Republika Italija odobrila.

Prigodne govore održali su zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, konzulica u Generalnom konzulatu BiH u Milanu Arijana Likić i muftija Ljubljanski, Nevzet ef. Porić.

Također su i predstavnici Grada Verone, don Andrea Ronconi iz Veronske biskupije, Roberto Massucci, Questore di Verona i Jacopo Buffolo, u ime gradonačelnika Verone, prisustvovali svečanosti otvorenja džamije.

Na osnovu nezvaničnih podataka, u Italiji živi oko 30.000 Bošnjaka. Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI)  formirana je 30. novembra 2010. u gradu Gaglianico, koji pripada općini Biella, na sjeverozapadu Italije. Bošnjaci djeluju kroz nekoliko džemata, kao što je  džemat „Biella“, „Ital-Bosna“ iz regije Valle Camonica i „Nur“ iz Verone, saopćeno je iz džemata “Nur”.