RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U subotu (22.7.2017.god.) svečano otvorenje džamije u Lizopercima
Vijesti iz džemata

U subotu (22.7.2017.god.) svečano otvorenje džamije u Lizopercima

Iz Medžlisa Islamske zajednice Prozor najavljeno je svečano otvorenje džamije u Lizopercima. Džamija će svečano biti otvorena u subotu, 22.7.2017.godine, a program počinje u 11.30 sati.

Inače riječ je o jednoj od najstarijih džamija u BiH, koja je pod zaštitom države. Vjeruje se da je sagrađena 1530. godine. Od temelja pa sve do krova džamija je izgrađena od kamena. Krov je pokriven kamenim pločama.Čak šta više u ovom mjestu pronađen je i prirodni kamen, na kojem je uklesano ime Allah, koji se nalazi isprd ulazu u džamiju, Hidžretska godina izgradnje džamije bila je ugravirana na vrhu alema munare. Prilikom rekonstrukcije džamije, 1961. godine, taj natpis je uklesan na ploču i postavljen iznad ulaznih vrata džamije. Preračunavanjem godina na gregorijanski kalendar, došlo se do podatka da je džamija izgrađena već spomenute 1530. godine, čime se svrstava u red najstarijih džamija u našoj zemlji. Prepis natpisa i preračunavanje izvršio je majstor koji se zvao Ćejvan.

Džamija u Lizopercima je pravougaone osnove sa poluotvorenim sofama. U cjelini je bila natkrivena četverostrešnim krovom i pokrivena kamenom pločom. Uz jugozapadni zid nalazi se munara od sedre.

Džamija ima zatvoreni ulazni trijem i centralni prostor za molitvu. Objekt je u cjelini ozidan lomljenim kamenom a debljina zidova je oko 60 cm. Iznad sjeverozapadnog zida je drveni mahfil do koga se stiže uskim i strmim drvenim stepenicama. Oslanjao se na drvene stubove i bio ograđen drvenom ogradom sa prednje strane uz nešto produženo mjesto za mujezina.

Mihrab džamije bio je posve jednostavan i visok 3 metra. Desno od njega je drveni minber. Budući da je drvo bilo dominantan materijal, pod i strop džamije bili su također od drveta. Unutrašnji zidovi džamije bili su obojeni različitim bojama i mozaicima.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u oktobru 2003. godine proglasila džamiju u Lizopercima sa obližnjim mektebom i mezarjem nacionalnim spomenikom naše zemlje. Obnova džamije od tada je pod direktnim nadzorom državnih institucija.