RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Svečano otvorena Donjačka džamija u Derventi Istaknuto
Vijesti iz džemata

Svečano otvorena Donjačka džamija u Derventi Istaknuto

U nedjelju 16. jula svečano je otvorena Donjačka džamija u Derventi. Otvorenju je prisustvovao izaslanik reisu-l-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Godinu dana nakon obnove Ali-agine džamije, 2011. godine, započela je izgradnja Donjačke džamije, jedne od tri gradske džamije u Derventi, porušene tokom Agresije na BiH.

Izaslanik reisu-l-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, u svome obraćanju je iskazao radost što su na svečanom otvaranju ove džamije bili prisutni predstavnici Katoličke crkve, kao i načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine Derventa, jer ovakva slika nije prisutna u nekim drugim krajevima naše domovine.

„Radimo ono što je dobro. Neka to bude najvažnije o čemu ćemo danas razmišljati i što ćemo kao vrijednost ponijeti sa ovog skupa. Poštujmo naredbe i zabrane Gospodara svjetova. U tome je naše dobro i naše nepresušno zadovoljstvo. Mi smo ponosni na naš narod koji se sustegao od rušenja bilo čijih hramova. Ponosni smo na to. To je naš obraz. Tako su nas odgajale naše nene i majke, i naša ulema u mektebima. Tako uvijek mora biti. Čuvajte svoj džemat, jedinstvo u džematu, i brinite o sebi i kao muslimani i kao Bošnjaci. Čuvajte Islamsku zajednicu jer je ona duhovna kuća našega naroda,“ poručio je muftija Fazlović.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Derventa Berzad Pašanović izrazio je zahvalnost i dobrodošlicu svim vjernicima i brojnim istaknutim gostima, koji su svojim prisustvom, kako je naglasio, uveličali ovaj važan dan za muslimane, ali i za čitavu Derventu.

Džamiju je otvorila vakifa Mubešira Čehić, kojoj je, kao i drugim vakifima i donatorima, uručena vakufnama i zahvalnica.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa IZ-e Prnjavor Fikret-ef. Čelenka, izaslanik banjalučkog muftije Osmana-ef. Kozlića, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, predsjednik SO Derventa Marijan Kljajić, gvardijan plehanskog samostana Ante Tomas, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Sulejman Alijagić i brojni drugi gosti.

Obnovu ove džamije, izgrađene pred kraj 16. vijeka, pomogli su Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica, opštine Cazin i Derventa, te brojni vakifi.

Izvor: bir.ba