RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U pustinji Izraela pronađena jedna od najstarijih džamija na svijetu
Džemati u svijetu

U pustinji Izraela pronađena jedna od najstarijih džamija na svijetu

Ostaci džamije, za koje se vjeruje da su stari više od 1.200 godina, otkriveni su tokom radova na izgradnji novog naselja u beduinskom gradu Rahatu, saopćila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA).

Džamija, koja se nalazi u pustinji Negev, sadržavala je kvadratnu prostoriju i zid okrenut ka Meki, sa polukružnom nišom u tom zidu okrenutom ka jugu, saopćila je IAA.

– Ove jedinstvene arhitektonske karakteristike pokazuju da je zgrada korišctena kao džamija – saopćile su vlasti, napominjući da je vjerovatno mogla ugostiti nekoliko desetaka vjernika istovremeno.

Na maloj udaljenosti od džamije otkrivena je i “luksuzna zgrada”, sa ostacima posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na bogatstvo njenih stanovnika.

Prije tri godine, vlasti su u blizini iskopale još jednu džamiju iz iste ere od sedmog do osmog stoljeća, nazvavši dvije islamske bogomolje “među najranijim poznatim u svijetu”.

Džamije, imanja i drugi domovi koji su pronađeni u blizini osvijetlili su “historijski proces koji se odigrao u sjevernom Negevu uvođenjem nove religije – religije islama i nove vladavine i kulture u regionu”, saopćila je IAA.

IAA je saopćila da cće džamije pronađene u Rahatu biti sačuvane na svojim sadašnjim lokacijama, bilo kao historijski spomenici ili kao aktivna mesta za molitvu.

Izvor: avaz.ba