RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U Alžiru otvorena najveća džamija u Africi i jedna od najvećih u svijetu
Džemati u svijetu

U Alžiru otvorena najveća džamija u Africi i jedna od najvećih u svijetu

Dzamija u Alziru

Izgrađena uz pomoć kineske građevinske kompanije tokom 2010-ih, Velika džamija u Alžiru ima najviši minaret na svijetu, visok 265 metara.  Treća je po veličini džamija na svijetu i najveća izvan najsvetijih islamskih gradova, njen prostor za molitvu prima 120.000 ljudi. Njegov modernistički dizajn sadrži arapske i sjevernoafričke ukrase u čast alžirske tradicije i kulture, kao i platformu za slijetanje helikoptera i biblioteku koja može smjestiti do milion knjiga, piše Voanews.

Inauguracija bi trebala usmjerila muslimane “prema dobroti i umjerenosti”, reko je Ali Mohamed Salabi, glavni sekretar Svjetske unije muslimanskih ulema. Propagiranje umjerenog islama ključni je prioritet u Alžiru otkako su vladine snage ugušile pobunu predvođenu radikalima tokom 1990-ih kada je krvavi građanski rat zahvatio zemlju.

Alžir je u nedjelju svečano otvorio ogromnu džamiju na mediteranskoj obali nakon što su godine političkih previranja transformisale projekat iz simbola snage i religioznosti koju sponzorira država u simbol kašnjenja i prekoračenja troškova, javlja Anadolu.     U Velikoj džamiji grada Alžira nalazi se i velika knjižara, a minaret je visok 265 metara, što ga čini najvišim u svijetu.  Prostor za molitvu treće najveće džamije na svijetu i najveće izvan najsvetijih islamskih gradova, prostire se na 20.000 kvadratnih metara, a bogomolja može primiti 120.000 vjernika.

Alžirski predsjednik Abdelmajid Tebboune otvorio je džamiju u nedjelju u Alžiru.  Džamija je bila otvorena za međunarodne turiste i domaće posjetioce u Alžiru otprilike pet godina.  Vremenski okvir omogućava da se džamija zvanično otvori za javnost na vrijeme za obavljanje noćnih namaza tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje sljedećeg mjeseca.

Osim veličine, džamija je najpoznatija po kašnjenjima i kontroverzama koje su okarakterisale sedam godina izgradnje, uključujući izbor lokacije, za koju su stručnjaci upozorili da je seizmički rizično.  Država je to demantovala u nedjeljnom saopćenju objavljenom na APS, web stranici državne novinske agencije.

Tokom kašnjenja i prekoračenja troškova, projekat nikada nije prestao da hrani bijes Alžiraca, a mnogi su rekli da bi radije izgradili četiri bolnice širom zemlje.  Zvanični podaci govore da je vrijednost projekta 898 miliona dolara.  Džamija je prvobitno bila projekat bivšeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike, koji ju je dizajnirao kao najveću u Africi.  Želio je da to bude njegova zaostavština i nazvao je “Džamija Abdelaziza Buteflike” slično kao džamija “Hassan II” u Cazablanki u Maroku.  Ali protesti koji su zahvatili Alžir 2019. godine i naveli Bouteflikeu da podnese ostavku nakon 20 godina na vlasti, onemogućili su ga da ostvari svoje planove, da džamiju nazove po sebi i da je otvori u februaru 2019. prema planu.