RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Bajram – blagdan mira, porodičnih okupljanja i darivanja
Džemati u BiH Džemati u svijetu Magazin Religija

Bajram – blagdan mira, porodičnih okupljanja i darivanja

Obilježavanje bajramskih blagdana ima svoju vjersku i kulturološku dimenziju. Bajram je novi podsticaj miru i suživotu među ljudima i obavezi svakog čovjeka da čini dobra djela. Ramazanski bajram je jedan od najvećih muslimanskih blagdana. U njemu se, na svečan način, obilježava završetak jednomjesečnog ramazanskog posta u kojem se, od zore do zalaska sunca, ustežući se od jela, pića, intimnih kontakata, izvrši svojevrsno resetovanje čovjekovog bića. Ramazanski bajram traje tri dana.

Prvi dan Bajrama počinje klanjanjem bajram namaza u džamiji, mesdžidu ili nekoj drugoj prikladnoj prostoriji. Budući da najveći broj džematlija dolazi na Bajram-namaz, u nekim gradovima u našoj zemlji, pa i šire, on se klanja i u kulturnim i sportskim dvoranama. Bajram-namaz se posebno odlikuje tekbirima i hutbom u kojoj hatib govori o bajramskim propisima i aktuelnostima iz svakodnevlja. Po završetku namaza slijede čestitke na tradicionalni način: Bajram šerif mubarek olsun, što u prijevodu na bosanski jezik znači: Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen. Onaj koji prima čestitku odgovara: Allah razi olsun! Čestitke se razmijene sa svim prisutnim džematlijama i, poput rijeke, razliju se po čitavom džematu i mjestu gdje muslimani žive. Pristižu i čestitke komšija koji nisu muslimani.

U Bosni i Hercegovini je tradicija da komšija komšiji, prijatelj prijatelju, čestita blagdan, ma kojeg on vjerskog ili drugog svjetonazora bio. Ta lijepa tradicija čestitanja blagdana, odnosno vjerskih praznika, danas je sve više prisutna i na društvenim mrežama, telefonskim pozivima. Dok muškarci odlaze na Bajram-namaz u džamiju, žene ostaju kući i pripremaju porodični doručak i ručak. Bajrami i drugi blagdani, uz svadbe i dženaze, najčešće su prilike da se okupi rodbina i ostali bližnji.

 

Posebna radost za djecu

Bajram je posebna radost za djecu. Uz ranije pripremljene bajramske paketiće, ona dobijaju i novac koji se u narodu zove – bajramluk. U nezaboravnoj uspomeni ostali su mi moji dječiji bajrami. Roditelji su svojim kćerkama krojili ili na drugi način priređivali nove haljinice ili katove od biranog platna, a sinovima nova odijela sa bijelim košuljama. Govorili bi:” Hajde da vas nagizdamo kako biste nam lijepo izgledali na ovaj časni blagdan”. Djeca su hajrovala i na drugi način, dobijala su slatkiše i bajramluk u novcu, koji se zvao bajram-banka. Taj novac djeci je bio osnova džeparca od koga su dječaci kupovali fudbalsku loptu, reket za tenis, a djevojčice lutke ili neke druge sitnice.

Drugi dan Bajrama odlazi se na mezarja kako bi se posjetili nišani najmilijih koji su preselili na Vječni svijet. Sjećam se, jednog Ramazanskog bajrama, možda sam imao desetak godina, majka mi je rekla: „Sine, otiđi na greblje i posjeti nišane svog dede Osmana i nane Hamide koji su umrli prije tvoga rođenja. Mladi su preselili na Onaj svijet. Nisu dočekali da te kao dedo i nana ljuljaju na svom krilu i tako uljepšaju tvoje djetinjstvo. Pred njihove duše prouči Fatihu i pomiluj njihove nišane.“

 

Muslimani u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježavaju i kao Dan šehida.

Trećeg dana Bajrama nastavljaju se posjete i druženja sa rodbinom, komšijama i prijateljima. U mnogim  mjestima organiziraju se bajramski koncerti ilahija, kasida i sevdalinki, te razni sportski turniri. Prije svega, to su turniri u malom fudbalu. Dese se i književne večeri, te drugi prikladni kulturni sadržaji. Nažalost, bude i pojedinačnih neprimjerenih koncerata na kojima se, uz šund muziku, konzumiraju alkoholna pića, što je strano vjerskoj i kulturnoj tradiciji muslimana Bošnjaka.

 

Ramazanski bajram u praksi muslimanskih naroda diljem svijeta

Zavirit ćemo malo i u tradiciju obilježavanja Ramazanskog bajrama u nekim zemljama svijeta gdje žive muslimani.

U Turskoj je Bajram državni praznik. Narod oblači svečanu odjeću i, slično kao i mi u Bosni, posjećuje mezarja da bi odali počast članovima porodice koji nisu među živima. Na Bajram, prilikom čestitanja, mlađi ljube ruke starijima. Djeca obilaze kuće rođaka i čestitaju blagdan, a zauzvrat dobijaju slatkiše.

Bajram u Saudijskoj Arabiji poznat je i po tome što se gotovo cijeli dan posjećuje rodbina i prijatelji, te razmjenjuju čestitke i pokloni. U mnogim gradovima organiziraju se tradicionalni kulturni festivali.

Turkmenistanci u vrijeme bajramskih blagdana nose novu odjeću, a o tome omladina posebno vodi računa. Djeca igraju posebne igre. Djeci koja se rode za vrijeme Ramazanskog bajrama obično se daju imena koja imaju veze sa ovim blagdanom, kao što su Bajram ili Ramazan.

U Maroku se skromnije slavi Bajram, uglavnom u krugu uže porodice, dok se šira porodica posjećuje poslijepodne ili navečer. Novu odjeću, uglavnom, nose samo djeca i njima se po tradiciji dijeli sitni novac. Od hrane za ovaj praznik Marokanci tradicionalno služe: kus kus, janjetinu, piletinu sa limunom ili maslinama.

U Kini i žene, u posebnom dijelu džamije, mogu klanjati Bajram-namaz. Na izlazu iz džamije služe se kolači s orasima u kineskoj varijanti.

Za Pakistan je karakteristično da se tokom mjesec dana ramazana ukrašavaju stanovi i pripremaju pokloni za djecu. Tada se obavljaju i sve veće kupovine odjeće, jer su tržni centri prepuni popusta cijena, a nova odjeća se mora kupiti da bi se obukla na prvi dan Bajrama. A onda se sve prodavnice zatvaraju za ta tri dana proslave Bajrama.

Muslimani u Americi upriliče porodični ručak na kojem djeca dobiju male poklone. Običaj je, također, da se na ovaj dan mire posvađani članovi porodica, kao i susreću oni članovi koji se dugo nisu vidjeli.

I na Filipinama se Ramazanskom bajramu pridaje velika važnost. Organiziraju se takmičenja u pjevanju, sa naglaskom na ilahije i kaside. U pojedinim mjestima, u toku dana, priređuju i vatrometi. Ljudi izlaze na ulice i druže se.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima za vrijeme Bajrama uručuju se pokloni bliskim članovima porodice. Na Bajram se širom države održavaju razni festivali i sajmovi. Zanimljivo je da žene kanom oslikavaju ruke i pripremaju slatkiše kako bi ih poklonili najdražima.

 

IZVOR: AL JAZEERA