RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Svečano otvorenje džamije i Islamskog centra Donji Humci 9. decembra
Vijesti iz džemata

Svečano otvorenje džamije i Islamskog centra Donji Humci 9. decembra

Islamski centar i džamija Donji Humci

Islamski centar i džamija u Donjim Humcima, koji djeluju u okviru Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čelić, svečano će biti otvoreni 9. decembra. Početak programa planiran je za 11 sati, a prisustvo su najavili predstavnici Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, te gosti i vakifi iz Države Kuvajt.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović za Agenciju MINA kazao je da realizacijom tog projekta Medžlis Čelić dobiva reprezentativan objekt koji će biti ponos Islamske zajednice, ali i da će sasvim sigurno na mnoge načine uljepšati taj dio naše domovine.

Podsjetio je također da je kamen temeljac za taj objekt položen u okviru Manifestacije ‘Dani vakufa 2022’, koju organizuje Vakufska direkcija te da su radovi završeni u roku od godinu dana.

– Polaganju kamena temeljca u junu prošle godine, prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, brojne džematlije, kao i donatori iz Kuvajta, vakifi, dr. Nebid el-Avedi i predstavnici humanitarne organizacije En-Nema. Tad je dogovoreno da će izgradnja i opremanje Islamskog centra u naselju Donji Humci trajati oko godinu dana. Zbog poplava koje su zadesile Čelić, pa i to naselje, termin je malo produžen, ali se ipak stiglo završiti tako da će svečanost otvaranja biti upriličena 9. decembra, u prisustvu najviših predstavnika Islamske zajednice kao i prijatelja iz Države Kuvajta. Među njima će biti i dr. Nebil el Avedi, koji je održao motivirajuće predavanje i najavio da će 2023. godine biti otvaranje Centra – kazao je Zajimović.

Naveo je i da će svečanosti prisustvovati i Esma El Harraz Ummu Muhammed, koja je vakif zajedno sa svojim sinovima.

– Neobično za naše krajeve je da imamo otvorenje u decembru, ali s obzirom da je objekt završen te da je ostalo još vanjsko uređenje, s radošću kao Vakufska direkcija Islamske zajednice, Muftijstvo tuzlansko, MIZ Čelić, džemat Humci i humanitarna organizacija En-Nema, možemo najaviti svečano otvaranje tog centra i džamije – ističe Zajimović.

Na mjestu gdje se nalazi Islamski centar nekad je bila stara džamija izgrađena ‘50-ih godina. Novi Islamski centar i džamiju krasit će dvije munare, a vrijednost tog projekta prelazi 1.300.000 KM. Prostire se na oko 500 metara kvadratnih, obuhvata suteren i molitveni dio. U suterenu je predviđen mekteb, a prostor će se moći koristiti za zajedničke iftare i seminare. Tu su i mokri čvorovi, manja kuhinja, ostava, te kancelarija za imama, dok je u gornjem dijelu molitveni prostor za muškarce i žene. Uz islamski centar veže se i vakufska kuća.

Predsjednik MIZ Čelić Salih Karamović ocijenio je da je taj centar najznačajniji infrastrukturni projekt za Čelić, jer taj grad spaja dva entiteta, FBiH i RS, te je njegova gradnja od velike važnosti za opstanak vjernika na tom prostoru.

– Ovo je velika radost za sve nas, posebno nas čini sretnim to što smo izgradnjom tog projekta izgradili i bratske odnose s našom braćom iz Kuvajta. Ova Božija kuća povezivat će nas u budućnosti i potvrđivati našu međusobnu bratsku ljubav. Ovo dobro, u kojem su sudjelovali naši vakifi, učinilo je ovaj džemat jedinstvenijim, jer nam i Poslanik a. s. kaže da je Allahova ruka uz džemat i molim Allaha da tako ostane do Sudnjeg dana – kaže Karamović.

Dodao je i da je, od početka gradnja tekla bez problema.

– Izvođač radova na toj džamiji je firma s naših prostora ‘Papilon d.o.o.’, a vlasnik firme Salihović Husejn je i vakif jedne od dvije prelijepe munare koje su ujedno i ukras tog projekta. Projektant kao i nadzor vršio je inžinjer Elvir Kadrić koji je sav rad uvakufio u taj projekt. Veliki doprinos imale su džematlije Humaca, koji su rođeni ovdje a sada žive negdje drugo, jer nisu zaboravili odakle su. Ostali su svjesni činjenice da opstanak džemata i vjere na ovim prostorima u velikoj mjeri zavisi od njih samih, kao i izgradnja tog projekta u velikoj mjeri zavisila je i od njih – istakao je Karamović, saopćila je MINA.