RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat IKC Düsseldorf – Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj
Džemati u svijetu

Džemat IKC Düsseldorf – Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj

(1981-1983) U ovom periodu džemat IKC Düsseldorf egzistira kao izvodjeni punkt džemata u Frankfurtu koji je prevashodno služio za lakšu koordinaciju među našim ljudima koji su tada živjeli na području grada Düsseldorf i u njegovoj okolini.

(1983) Grupa od nekoliko vrijednih i čestitih pregaoca pokrenula je ideju o uspostavi džamata. Na čelu ovih trudbenika bio je čestiti, rahmetli hadžija Šakir Sarač kome je ideja o uspostavi aktivnog džemata postala jedna od glavnih preokupacija. Svjedočio je toj preokupaciji svakim svojim gestom.

U ulici Gruppelo Straße, 1983. godine je iznajmljen prostor koji je bio namijenjen za prostorije u kojima će molitvu Gospodaru svome obavljati. Iste godine biva angažovan i prvi imam Iljazi Iskenderi koji je na mjestu imama u ovom džematu proveo godinu dana. Za taj period dodatno je ideja džemata učvršćena.

(1984-1985) Potreba za imamom nakon što je tada prethodni imam završio svoj period službovanja bila je još izraženija, pa se krenulo u angažman novog imama. Tada je bio imenovan Muharem ef. Šabić na ovu poziciju. I njegov period rada u ovom džematu trajao je kao i period njegovog prethodnika. Jednogodišnjim radom u ovom džematu doprinio je konsolidaciji ovog džemata.

(1986) Ovu godinu je obilježilo nekoliko ozbiljnih koraka ka učvršćivanju džemata. Tražene su pogodnije prostorije za sam džemat i džematlije kojih je, već tada bilo značajno više nego li na samome početku. Kako se broj zaljubljenika u ideju duševnog utočišta u „tuđini“ povećavao, ekspanzija je bivala svakim danom lakša. Džemat je preseljen u Luisenstraße. Te godine je angažovan novi imam, ovaj puta bio je to imam sa diplomom Islamskog teološkog fakulteta iz Sarajeva, što je u to vrijeme zaista bila rijetkost i posebnost u džematima na početku vlastite afirmacije. Tada je angažovan rahmetli Mensur ef. Brdar na poziciju imama. On je za izuzetno kratak period uspio da učvrsti temelje ovog džemata i da ideju o samome džematu pretoči iz nečega ne tako izvjesnog u zbilju koja traži posebniju posvećenost. I njegov period boravka u džematu je trajao oko godinu dana kao što je to bio slučaj i sa njegovim prethodnicima.

(1987) Na poziciju imama tada nakon rahmetli Mensur ef. biva izabran Kemal ef. Crnac koji je također, poput njegovog prethodnika bio imam sa fakultetskim zvanjem. Kemal ef. je fakultet završio u Egiptu na renomiranom Al-Azhar Univezitetu. Mlad i pun entuzijazma za radom i ostvrarivanjem što boljih rezultata u džematu krenuo sa najbližim saradnicima na proširenje mreže članstva u gradu Düsseldorfu ali i u mnoštvu gradova iz neposredne blizine, poput: (Remscheid, Krefeld, Leichlingen, Wuppertal, Neuss, Mettmann, Velbert-Langenberg, Mönchengladbach, Grevenbroich, Langenfeld, Monheim…) Neki od njih postaju samostalni džemati kao Remscheid-Lenep, Velbert-Langenberg i džemat albanskog jezičkog područja u Düsseldorfu. Članovi IKC Düsseldorf bili su od velike pomoći za uspostavu pomenutih džemata.

Kemal ef. i vrijedni pregaoci ove ideje predvodili su džemat u njegovoj konsolidaciji ali i potpunoj afirmaciji kao jednog od tada najorganizovanijih džemata na prostoru cijele Savezne Republike Njemačke.

Ideja za prvo Savezno mektebsko takmičenje i njegova realizacija potekoše upravo iz ovog džemata, što kasnije postade i tradicija. Nekoliko džemata sa ovih prostora je učestvovalo sa svojim kandidatima, a komisiju tog prvog takmičenja su činili: Zulhajrat ef. Fejzulahi, Ishak ef. Alešević, hfz. Senad ef. Podojak.

(1.10.1991) Kupljen je objekat na kome se nalazi i danas IKC Düsseldorf. Ovaj objekat se nalazi u Niederstraße na broju 1. Prostorije džemata IKC Düsseldorf sačinjene su od dva objekta: džamijske prostorije i stambeno-poslovni objekat. Kupovina objekta je iznosila u tadašnje vrijeme velikih 340,000 DM i bila je pokrivena donacijama džematlija i sa jednim manjim dijelom pozajmicama pojedinaca bez ikakvog kreditnog zaduživanja. Rekonstrukcija objekta je bila odgađana zbog ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini. Tada je jedna od osnovnih misija džemata bila prikupljanje sredstava za pomoć našoj domovini. Ono čime ponajviše mogu da se ponose džematlije ovog džemata jeste činjenica da je ovaj džemat za vrijeme agresije na našu domovinu prikupljao pomoć koja je iznosila nekoliko miliona maraka (DM). Zbog toga je naš džemat odlikovan najvećim ratnim priznanjem od strane naše domovine Bosne i Hercegovine.

IKC Düsseldorf je za vrijeme rata bio angažovan i na prihvatu i zbrinjavanju naših muhadžira iz Bosne i Hercegovine. Svakome ko je kročio na ovaj prostor ukazan mu je određeni vid pomoći. Koliko je bilo prisutno muhadžira na području koje je naš džemat pokrivao najbolje pokazuje činjenica da je tokom ramazana 1993., teravih namaz obavljan pored našeg Centra još i na šest punktova.

Od osoba koje zavređuju svoje mjesto u historijatu ovog džemata je i Husejin ef. Granov, koji je bio angažovan na punktu u Mettmanu. Pored toga, ovaj imam je dao veliki doprinos razvijanju džemata.

Aktivisti džemata su učestvovali na svakoj mogućoj adresi gdje se moglo doprinosti našoj domovini tokom rata.

(1993) U prostorijama IKC Düsseldorf je potekla ideja o osnivanju sportskog kolektiva FK Bosna. Ovaj fudbalski klub i danas postoji i ostvaruje izuzetne rezultate a podršku njegovom funkcionisanju pruža redovno i IKC Düsseldorf.

(1994) IKC Düsseldorf zajedno sa ostalim džematima sa prostora Njemačke učestvuje u osnivanju „Udruženje islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB). Kasnije će pomenuto udruženje biti preimenovano u Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD). Ova zajednica je podijeljenja na 6 regionalnih ogranaka, otuda IKC Düsseldorf pripada Medžlisu NRW – Düsseldorf.

(1995) Ovu godinu je obilježila rekonstrukcija i adaptacija džematskih prostorija. Tada su naše vrijedne džematlije, Allah bio zadovoljan sa njima, nesebično ulažujući trud svoj i imetke svoje, započele velike radove na prostorijama džemata. Mnogo je onih koji su dane i noći svoje provodili uz ovu Allahovu kuću i zaista bi neprikladno bilo izostaviti spomen na njih iz ovog historijata našeg džemata. Čestiti pregaoci, koji su svojim doprinosom ovom džematu zadužili sve buduće generacije bili su: hadžija Šakir Sarač, hadžija Smajl Šahović, Nezir Kapić, Nezir Suljić, Mehmed Salkić, Šefik Salkić, rahmetli hadžija Muhamed Baltić, hadžija Hasan Mutilović, Alija Mutilović, Hasan Hadžihamzić, Rešid Džidić, hadžija Muhamed Prelić, rahmetli hadžija Sulejman Ujkanović, hadžija Ahmed Kadrić, rahmetli Mehmedalija Muslić, Rifet Šišić, Šerif Markišić, Abdel Markišić, Muhamed Karasalihović, hadžija Ibrahim Kadrić, Salko Alijagić, Halim Šalja, Rušan Rušani, Ismet Kolašinac, Demiralija Jusmani, Ramadan Ramizi, hadžija Ibrahim Imširović, Enver Šiljdedić, Salko Granov, Hajrudin Šehić, Mehmed Bjelić, Abdullah Kasapović, Sabit Ćustić, Redžić Safet, Avdo Korajčević, Rasim Drinjaković, hadžija Zejnel Imeri, Ragib Imeri, Šemso Turić, Sulejman Derendelić, Numo Herenda, Nurija (…) i mnogi drugi čija imena zbog nedostatka informacija nismo uspjeli navesti.

U administrativno pravnom smislu od velike pomoći razvoju našeg džemata bile su naše džematlije Muhamed Moranjkić, Fahrudin Burek, Edin Džidić, Miralem Raščić…

Osnovne aktivnosti koje je džemat tokom svog historijata imao bile su: *obavljanje zajedničkih molitvi kako onih obaveznih dnevih i sedmičnih molitvi (džume namazi), tako i onih dobrovoljnih pretežito tokom ramazana (teravih i noćni namazi). Džemat je organizirao redovno i klanjanje bajram namaza, na kojima obično stotine naših džematlija prisustvuje; *predavanja različitih formata; *mektebska nastava za djecu; *kursevi arapskog pisma kako za omladinu tako i za odrasle, itd.

IKC Düsseldorf je pružao veliku podršku radu „Bošnjačkog studentskog kruga“ koji je osnovan u prostorijama našeg džemata a okupljao je veliki broj studenata. Jedan od realiziranih projekata našeg džemata jeste i projekat CD-ilmihal koji je bio urađen na bosanskom jeziku a koji je pomogao mnogima u povećanju vlastitih vjerskih spoznaja. Uspostavljene su i internet stranice www.ikc-d.de kao i www.studenti.de

Veliki doprinos u realizaciji ovih projekata dao je vrlo aktivni džematlija Aldin Mutilović.

(2016…) Odlukom Skupštine IKC Düsseldorf, najvećeg organa našeg džemata, prestaje radni odnos Kemal ef. Crnca u džematu. Njegov doprinos u gotovo tridesetogodišnjem mandatu je ogroman za razvoj ovog džemata, stoga molimo Uzvišenog da mu podari nagradu za to.

Odlukom Odbora džemata angažovan je imam Asmer ef. Ujkanović do izbora novog imama za kojeg je bio raspisan konkurs u saradnji sa IZBNJ i Uredom za vanjske poslove Rijaseta IZuBIH. On je obavljao i poziciju muallima u našem džematu od tada pa do početka nastavne 2019/2020. Asmer ef. je sa svojim predanim radom u dobroj mjeri odgovorio tada nimalo laganim izazovima za naš džemat.

Angažman u ovom džematu imao je i Halim ef. Muslija kao muallim na punktu u Leichlingenu ali i kao ispomoć na poziciji imama. On je kroz svoj dugogodišnji aktivizam i kroz učešća u Izvršnim Odborima doprinosio razvijanju i afirmaciji našeg džemata.

(1.10.2016) Nakon uredno provedene procedure a u saradnji sa IZBNJ i Uredom za vanjeske poslove Rijaseta IZuBIH izabran je novi imam džemata IKC Düsseldorf, mr. Muamer ef. Mujarić. Dekretom Reisu’l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića od 1.10.2016. postavljen je na ovu poziciju.

Mr. Muamer ef. Mujarić, rođen je u Zavidovićima 15.05.1988. Zavšio je Behram begovu medresu u Tuzli. Potom je završio fakultet na Fakultetu za Šerijatsko pravo i Zakon na Univezitetu Al-Azhar u Kairu (Egipat). Magistrirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na odsjeku za Islamsku teologiju – u oblasti „Intencija šerijata“ pod mentorstvom fetva-i-emina Rijaseta IZuBIH prof. dr. Enesa Ljevakovića na temu „Intencionalne interpretacije osnovnih izvora u djelu Džasira Avde“

(2019) Fatima Batrlja postavljena je za muallimu u radu sa učenicima mlađih uzrasnih kategorija. Završila je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću a magistrila je na Univerzitetu u Osnabrücku na predmetima islamska pedagogija i matematika.

Napomena: Ovaj historijat džemata IKC Düsseldorf ne predstavlja konačnu verziju, već će isti, ako Bog da periodično biti dopunjavan sa prikupljanjem dodnih informacija.