RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Šta je to sofra?
Magazin

Šta je to sofra?

U Turskom jeziku se riječ sofra koristi sa značenjem trpeze, stola za objed, a u bosanskom jeziku često ima prošireno značenje i na samo jelo pripremljeno i postavljeno bilo na sto ili na demirliju. Često se mogu čuti rijeći matera i nana svojim mlađim ukućanima: “Ne diraj sofre, dolaze nam gosti” što znači: “Ne diraj jela koje je servirano za goste” ili rijeći: “Bujrum, sofra je spremna” to jest: “Izvolite, jelo je servirano.”

Mnogi nacionalni restorani – aščinice u Bosni i Hercegovini nose ovo ime – “Sofra”.

Sofra – simbol jednog vremena koji lagano izumire

Nekad je bilo teško i zamisliti bosansku muslimansku porodicu koja nije posjedovala sofru kao dio kuhinjskog namještaja na kojem se ručavalo, ili koja nije priređivala “sofru” (sobet),  povodom ramazana ili nekog porodičnog slavlja i okupljanja.

Riječ “sofra” u bosanskom jeziku ima višestruko značenje. Pod “sofrom” se podrazumijeva sto za ručavanje, međutim, naziv sofra se upotrebljava i za trpezu, za porodično, ramazansko ili okupljanje iz nekog drugog razloga povodom čega se priređuje ručak ili večera (sofra). Okupljanje povodom obilježavanja nekog događaja na kojem se obavezno priređuje bogata trpeza (sofra) tradicionalnim narodnim jezikom zove se još i sobet.

Ima li išta ljepše od ramazanske večere (iftara) i opojnog miomirisa pripremljene čorbe (jahnije), koji postaču ali i nepostaču daju poseban užitak?

Zbog navedenog užitka, kada prije vremena osjetimo slast iftarskih kulinarskih đakonija u vidu raznih čorbi, sarmi, bosanskih lonaca, tufahija, raznih pita i slogan dolmi te brdara i hurmašica koje nam pripreme naše majke, supruge, sestre, i jeste sjećanje na “sofru” najintenzivnije u vrijeme Ramazana.

Međutim, “sofre” polako gube bitku sa modernim stolovima koji im preotimaju mjesto i funkiju, te polako postaju dio tradicije i lijepog sjećanja, ali s’ ponosom možemo govoriti o “sofri” kao simbolu jednog vremena u kojem su se okupljale kompletne porodice održavajući porodične veze i vrijednosti.

Na nama ostaje dužnost i obaveza da baštinimo te vrijednosti i lijepa sjećanja na “sofru” kako je ne bi prekrio zaborav.