RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Šta je to mejtef ili mekteb
Magazin

Šta je to mejtef ili mekteb

Mejtef (mekteb) je pojam arapskog porijekla (kuttab), nastao od riječi kefebe, koja u prijevodu znači – pisati. Pomenuti pojam se koristio sa ciljem označavanja mjesta na kojima se podučavalo, učilo, čitalo, pisalo i slično. U arapskom jeziku, mejtef označava kancelariju, ured, biro i slično.

Prema definiciji, mejtef podrazumijeva osnovnu školu koja ima svrhu sticanja znanja učenika o osnovama islamske vjere što obuhvata način islamskog života i ponašanja u društvu, osnove arapskog pisma, gramatike i samog izgovora. Takođe, najveći dio učenja se posvećuje pravilnom iščitavanju Kur ‘ana.

Među arapskom nacijom, mejtef podrazumijeva islamsku vjersku osnovnu školu, a persijska nacija pod mejtefom podrazumijeva i osnovnu i srednju školu. Po završenom mejtefu, djeca mogu upisati tzv. medresu koja podrazumijeva viši nivo srednje škole.

Na našem području postoje mejtefi i oni imaju zadatak da podučavaju djecu islamske vjeroispovesti osnovama islamske vjere i propisa, čime djeca razvijaju određeni stav o ljubavi prema Allahu i poslaniku Muhamedu, predstavnicima islama (muslimanima) i stvaraju privrženost i naklonost prema istom.

mèkteb

DEFINICIJA

isl. osnovna vjerska škola; mejtef

ETIMOLOGIJA

tur.  arap. mäktäb  mäkäbä: pisati

Tagovi