RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Munara izranja iz ledom okovanog jezera u mjestu Agriju u Turskoj
Magazin

Munara izranja iz ledom okovanog jezera u mjestu Agriju u Turskoj

Munara koja izranja na sred jezera na istoku Turske turistička je atrakcija koja posebnu pažnju privlači u zimskom periodu kada je površina jezera okovana ledom.

Riječ je o munari džamije koja je ostala pod vodom nakon što je 2009. godine napunjena brana Yazici. Brana služi potrebama istoimene hidroelektrane, ali i za navodnjavanje više od 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Agriju.

Zajedno s dijelom sela Bascavus, pod vodom je ostala i lokalna džamija, a njena munara i dalje uspravno stoji nasred jezera.

Udaljena oko 18 kilometara od centra grada Agrija, munara je postala velika turistička atrakcija koju posjećuju raseljeni mještani tog sela, ali i turisti iz cijele Turske i šire.

Munara nasred zaleđenog jezera prizor je koji privlači i profesionalne i amaterske fotografe u potrazi za neobičnim prizorima.

Mještanin Omer Akkaya rekao je za Anadoliju kako su, u vrijeme kad je napravljena brana, na ovom mjestu ispod vode ostale kuće i džamija.

Stotine potopljenih kuća

Njegova kuća nije potopljena, ali je naveo kako je selo nekada imalo 250 kuća, a sada samo 22.

Većina stanovnika preselila se u Istanbul, Gebze ili neka druga mjesta.

“Tokom ljeta se iz vode vidi samo pola munare, međutim, sada je voda zaleđena, a s njom i munara. Posjetioci dolaze vidjeti ovu munaru u svako godišnje doba. Slikaju, ali i pišu o ovom slučaju”, ispričao je Akkaya.

AA