RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Šabani: Svečano otvorena džamija Šerifa i El-Avadi
Vijesti iz džemata

Šabani: Svečano otvorena džamija Šerifa i El-Avadi

U tuzlanskom naselju Šabani, u džematu Donja Obodnica, u subotu 23. septembra svečano je otvorena novoizgrađena džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-ulema IZ u BiH mr. Dženan ef. Handžić, direktor medrese „Osman Redžović“ u Visokom, izasalanik muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubac, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed ef. Huskanović, predsjednik IO ovog medžlisa Hasan ef. Spahić, župnik iz župe Breške fra Marko Antić, predstavnici vakifa iz Kuvajta, predstavnici organizacije Ihja Turas Al-Islami, imami, gosti i brojni džematlije.

Na samom početku riječima dobrodošlice obratio se imam džemata Donja Obodnica Sanel ef. Hodžić. Prisutne je upoznao sa detaljima gradnje i nastanka džamije Šerifa i El-Avadi, ističuči da su otvorenje džamije pored džematlija podržale i komšije katoličke vjeroispovjesti. Hodžić je govorio o istrajnosti, odlučnosti i hrabrosti džematlija koje su još prije 10 godina zanijjetile da grade mekteb na mjestu gdje se sada nalazi džamija.

Dr. Sead ef. Seljubac u svom obraćanju je istakao vrijednost naših džamija dodajući da su naše džamije mjesta koja će nas duhovno odgajati i koja će širiti nur našeg dina.

U svom kratkom obraćanju glavni tuzlanski imam je govorio o činjenici da je ovo tuzlansko naselje dokaz zajedničkog življenja. Bosna i Hercegovina je urnek suživota, kazao je hfz. Huskanović. Zahavalio se svima, a posebno fra Antiću na dolasku i podršci ovom prilikom te uputio čestitke svima koji su podržali izgradnju ove džamije.

Izaslanik reisu-l-ulema mr. Handžić je u svome obraćanju naglasio važnost zajednice i zajedništva.
Privlačna snaga vjere je snaga koja nadilazi geografske i teritorijalne granice, a dokaz za to je i džamija u Šabanima čiju izgradnju su podržali vakifi koji nikada nisu vidjeli ovo mjesto i ove džematlije, kazao je Handžić, dodajući da snaga zajedništva i snaga komšiluka je jača od činjenice na koji način se Bogu molimo.
Izgradnja džamije je osovina, centar i baza koja objedinjuje vjernike, baza koja nam daje naznanje da pripadamo nečemu većem i važnijem od nas samih, zaključio je mr. Handžić uz riječi čestitki za istrajnost i požrtvovanost za izgradnju ove džamije svima koji su učestvovali u izgradnji iste.

Prisutnima su se obratili i fra Marko Antić, župnik iz župe Breške i predstavnik vakifa iz Kuvajta Davut Suljagić. Oni su džematlijama uputili čestitke što su predano istrajavali na putu izgradnje nove džamije koja im je bila prijeko potrebna. Na samom kraju programa dovu je proučio predsjednik IO Hasan ef. Spahić.

Džamija u Šabanima je radno otvorena 29. aprila ove godine. Važno je naglasiti da je novosagrađena džamija vakuf Aide Šerif iz Kuvajta. Tim povodom džamija je dobila ime Džamija Šerifa i El-Avadi. Centralna džamija ovog džemata je od naselja Šabani udaljena nekoliko kilometara, tako da će izgradnja džamije u znatnoj mjeri olakšati vjernicima Šabana obavljanje vjerskih obaveza.

Pored džamije je izgrađena i hajr česma za čiju izgradnju je sredstva uvakufila Hadžiarapović Hajra iz Tuzle.

Ovom prilikom glavni tuzlanski imam, hfz. Huskanović uručio je vakufname vakifima Ibrahimu Šabanoviću i Hajri Hadžiarapović. Program otovrenja džamije su svojim izvedbama uljepšali članovi hora „Gazi Turali-beg“ i džematskog hora „Medina“.

Noć uoči otvorenja džamije upriličena je mevludska svečanost u ovoj džamiji.

Izvor: medzlistuzla.ba