Home » Fojnica: Otvoren šehidski šadrvan u džematu Pločari-Polje
Vijesti iz džemata

Fojnica: Otvoren šehidski šadrvan u džematu Pločari-Polje

17. 09. 2017. godine, u džematu Pločari Polje održana je svečana ceremonija otvaranja šehidskog šadrvana za 30 šehida i 5 civilnih žrtava rata iz ovog džemata.

Bio je ovo jako tužan, ali i ponosan dan za sve mještane Pločara. Nakon podne namaza, proučen je mevlud i tevhid. U ovom dijelu programa prisutnima se obratio glavni imam MiZ – e Fojnica h. Edin ef. Rojo, koji je u svom izlaganju istakao važnost poštivanja šehida, čijim zaslugama mi danas živimo slobodu vjere u našoj domovini BiH.

Nakon vjerskog dijela programa, ceremonija je nastavljena u napolju. Moderator programa, Ahmed ef. Vuković je poselamio prisutne i pozvao da se ustajanjem sasluša himna RBiH. Potom se obratio predsjednik džematskog odbora i organizacionog odbora g. Halid Ahmetak.

On se ukratko osvrnuo na finansijki izvještaj samoga projekta, te izrazio zahvalnost svima koji su došli u džemat Pločari Polje. Prisutnima se obratio i načelnik Općine Fojnica g. Sabahudin Klisura. On je pozvao na uozbiljenje našega odnosa prema šehidima. U svojstvu izaslanika muftije sarajevskog, prigodno obraćanje je imao predsjednik udruženja Ilmijje BiH I šef Ureda za bošnjačku dijasporu h. Mensur ef. Pašalić.

MOJ DŽEMAT:   Srbija: Džemat Varevske džamije vraćen u sastav Islamske zajednice

On je u svom obraćanju govorio o historijatu džemata Pločari Polje, a posebno se osvrnuo na ratna dešavanja u ovom džematu. Potom su uručene zahvalnice za 20 vakifa koji su svojim sredstvima pomogli ovaj projekat. Posebne emocije kod prisutnih je pobudio Aziz ef. Zulum učenjem ilahije ” Šehidi “. Vrlo nadahnuto ašere je proučio domaćin i imam u džematu Pločari Polje h. Ćamil ef. Hajdarević. Imami su proučili završna sureta iz Časnog Kur` ana, a hatmensku dovu je učio Mensur ef. Pašalić.

Uz učenje tekbira derviša iz Vukeljića, djeca iz porodica šehida su svečano otvorila ovaj lijepi šadrvan. Neka im je vječni rahmet!

Izvor: Preporod