RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Rudar Emin Telalović uči Kur'an u jami rudnika Breza (VIDEO)
Magazin

Rudar Emin Telalović uči Kur'an u jami rudnika Breza (VIDEO)

Desetine rudara Rudnika mrkog uglja Breza svakodnevno tokom mjeseca ramazana, na oko 400 metara ispod zemlje, odriču se hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava kako bi ispunili jednu od temeljnih islamskih dužnosti – post.

Ni naporan rad i izrazito visoke temperature nisu im prepreka da rudarsku smjenu uklope u više od 17 sati posta, od zore do zalaska sunca. Proizvodni proces teče bez prestanka.

Lica prljava od uglja i prašine, znoj koji kapa sa umornih, iscrpljenih lica, teški alati u rukama, slika je koju je naša ekipa zatekla u jami Sretno. Ne fali im snage da pričaju o svom ramazanskom iskustvu. Dok traje razgovor, stiže vrijeme iftara i okončanja cjelodnevnog posta. Rudari se tihim molitvama obraćaju Bogu i nakon više od 17 sati u iscrpljene organizme unose prve kapi vode i hranu.

Emin Telalović, kojeg radne kolege zovu Hodža, u rudniku radi već sedam godina.

“Ne mogu reći da je lahko postiti i iftariti se na jednom ovakvom mjestu. Dosta ljudi i ne može izdržati s razlogom, treba biti realan”, pojasnio je Emin i priznao da povremeno osjeća slabost, ali da nikada nije razmišljao da prekine post.

Emin, iako vidno umoran, ne želi propustiti priliku da pred našim kameram prouči nekoliko ajeta iz časnog Kur‘ana.

Težak je ovaj rudarski život sa sedam kora, ali i njega neko mora raditi kako bi prehranio porodicu. Iako je završio medresu Emine je bio prinuđen svoju nafaku potražiti “ispod” zemlje.

Rudnik mrkog uglja u Brezi smješten je 20 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, a počeo je sa radom 1907. godine kada je na ovom lokalitetu otvoren prvi kop.

Neka vam je sretno komorati!