RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Istraživanje: Ekstrakt Nigella sativa (ćurukotovih) sjemenki smanjuje povišeni krvni pritisak
Magazin

Istraživanje: Ekstrakt Nigella sativa (ćurukotovih) sjemenki smanjuje povišeni krvni pritisak

Pokazalo se da sjeme tradicionalne bliskoistočne ljekovite biljke, poznate po imenu vrste Nigella sativa, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, pored mnogih drugih ljekovitih svojstva koje ima.

Također, Nigella sativa, koja je poznata po imenima: crno sjeme (sjeme ćurukota) i crni kumin (kim), tradicionalno se koristi kao začin i konzervans, kao i u ljekovite svrhe.

Studija, koja je provedena od strane  Shahrekord univerziteta medicinskih nauka u Iranu, a objavljena u časopisu Fundamental & Clinical Pharmacology 2008. godine, pokazuje koristi Nigella sative u upravljanju visokim krvnim pritiskom.

U nasumičnom, „dvostruko slijepom istraživanju“, učesnicima koji pate od blage hipetenzije (povišenog krvnog pritiska) bilo je propisano da uzimaju ili placebo ili 100 mg Nigella sativa ekstrakta, ili 200 mg ekstrakta dva puta na dan. Nakon osam sedmica, istraživači su otkrili da su se oba krvna pritiska, i sistolni (gornji)  i dijastolni (gornji), smanjili kod učesnika koji su uzimali ekstrakt Nigella sative u poređenju i sa stepenima na početku istraživanja i placebo grupom. Nađeno je da je veća doza rezultirala većem smanjenju krvnog pritiska.

Učesnici u Nigella sativa grupi također su doživjeli značajno smanjenje nivoa ukupnog i LDL (lošeg) holesterola, u odnosu na početak studije i na placebo grupu. Nikakve komplikacije nisu zabilježene.

Druge koristi Nigella sative (ćurukota)

Ukupno 458 zasebnih recenziranih studija je objavljeno o djelovanju Nigella sative od 1964. godine. Prema GreenMedInfo.com, ove studije su potvrdile antioksidativne, protuupalne, antibakterijske, antivirusne i anti gljivične korisiti ovog sjemena, koje djeluje i kao preventiva i lijek za čireve. Također, ovo sjeme štiti bubrege i povećava osjetljivost na inzulin (čime pomaže u borbi protiv dijabetesa).

Isto tako, pokazalo se da Nigella sativa djeluje kao snažan analgetik, da pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2, za pomoć u oporavku od ovisnosti od opojnih droga, u sprečavanju epileptičnih napada, pa čak i u zaštiti pri izloženosti hemijskom oružju.

Studije su također pokazale da je Nigella sativa moćan alat u upravljanju alergijom i astmom. Istraživanje objavljeno u Phytotherapy Research 2008. godine pokazalo je da je u četri odvojene studije Nigella sativa dovela do poboljšanja u simptomima alergija, uključujući peludnu groznicu, ekcem i astmu, dok je također poboljšavala razine triglicerida i HDL (“dobrog”) holesterola.

Druga studija, objavljena u Phytomedicine 2010. godine otkrila je da Nigella sativa poboljšava simptome kod bolesnika sa astmom djelujući direktno na proširene bronhijalne cijevi, poput načina djelovanja konvencionalnih lijekova protiv astme.  Prema studiji iz 2011. godine  u časopisu Journal of Ethnopharmacology za Nigella sativu se također navodi da smanjuje preosjetljivost imunog sistema koja vodi do napada astme, smanjujući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i upalnih okidača.

Konačno, ovo sjeme ima nevjerojatno snažna anti-kancerogena svojstva, ustvari pokazalo se da stimulira aktivnost u borbi protiv raka bijelih krvnih zrnaca poznatog kao neutrofila granulocita. Istraživanja su potvrdila da redovno konzumiranje Nigella sativa sjemena ili ulja može spriječiti rast i širenje kancerogenih stanica debelog crijeva. I druge studije su pokazale korist Nigella sative u borbi protiv drugih vrsta raka.

Kućna upotreba

Prema Drug Information Online, Nigella sativa je netoksična i sigurna za većinu populacije, iako su neki ljudi doživjeli negativne reakcije zbog primjene sjemenovog ulja direktno na kožu. Kao i kod bilo kojeg suplementa, trebali biste provjeriti sa svojim liječnikom prije početka liječenja s Nigella sativom, koja može negativno reagovati u kombinaciji sa određenim farmaceutskim proizvodima.

Nigella sativa ima pikantan, oraškast okus i tradicionalno je bio dodavan direktno u hranu. Možete ga samljeti i pomiješati s vodom kako bi napravili pitki gel, a koji možer isto tako biti korišten kao zamjena za jaja prilikom kuhanja.

„Dvostruko slijepo istraživanje“ je eksperimentalni postupak u kojem ni subjekti eksperimenta niti osobe koje rukovode eksperimentom ne znaju ključni aspekt eksperimenta; koristi se kako bi zaštitilo od pristrasnosti vršioca eksperimenta i placebo efekta.