RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Promovirana knjiga “Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008”
Magazin Religija

Promovirana knjiga “Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008”

Knjiga “Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008”, Maje Dizdara i rahmetli Lamije Hadžiosmanović, promovirana je danas u okviru manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.

Na promociji, koja je održana u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu, govorili su dr. Senaid Zajimović, prof. dr. Haris Dervišević, dr. Elvir Duranović i autor Dizdar, želeći svojim izlaganjima ukazati na važnost očuvanja sjećanja na turbeta, s obzirom na njihovu ulogu u bosanskohercegovačkom društvu.

– Radi se o veoma iscrpnom naučnom djelu koje je podrazumijevalo obilazak brojnih lokacija širom Bosne i Hercegovine, pronalazak turbeta, pronalazak brojne dokumentacije koja govori o historijatu turbeta, kao i o samom sadržaju, nastanku turbeta, sa svim onim što ona podrazumijevaju, a najčešće podrazumijevaju pomen za istaknute ljude, uglednike, šehide, vojskovođe. Zašto je to za nas u Islamskoj zajednici važno?

Promovisati turbeta za nas ne znači promovisati samo nadgrobne spomenike i skupiti građu koja o njima govori, za nas su turbeta, prije svega, dokazi višestoljetne egzistencije Bošnjaka na ovim prostorima – izjavio je direktor Vakufske direkcije dr. Zajimović.

Dodao je da su turbeta značajna i u aspektu proučavanja društvenih kretanja u tom periodu.

– Turbeta nisu samo nadgrobni spomenici, sa njihovih natpisa, sa njihovog oblika, samog sadržaja, možemo čitati o društvenim kretanjima, političkim kretanjima, kao i demografskim kretanjima. Mnogo toga se saznaje s turbeta – objasnio je on.

Naveo je da su “u našem narodu turbeta uglavnom vezana za dobre ljude”.

– Mi se prema njima odnosimo kao prema svim dijelovima naše bogate i slavne historije, odnosimo se s skrušenošću, čak činimo dove kod turbeta, ili na neki drugi način iskazujemo to strahopoštovanje – kazao je on.

Kako je istaknuo, Vakufska direkcija je od početka bila zainteresirana za nastanak ovog djela, jer su turbeta po svojoj prirodi vakufi.

– Iz svih tih razloga smo uvrstili današnji sadržaj u program manifestacije, i s radošću smo promovisali ovo djelo – poručio je dr. Zajimović

Ovo obimno djelo predstavlja svojevrsnu monografiju sakralnih objekata koji su vezani za mjesta posljednjeg počivališta znamenitih vjerskih, političkih i vojnih ličnosti. Predstavlja iznimno vrijedan doprinos razumijevanju turbeta kroz prizmu njihovih arhitektonskih, likovnih i historijskih vrijednosti.

– Ovo je monumentalna studija. Riječ je o jednom od najznačajnijih djela koja tretiraju arhitekturu turbeta, odnosno arhitekturu u kontekstu islamske baštine u Bosni i Hercegovini. Prvi put imamo djelo koje tretira isključivo turbeta. Važno je naglasiti da nije predstavljena samo arhitektura, nego sve što je vezano za ove cjeline. Riječ je o jednom leksikonu, koji je i budućim generacijama istraživača nepresušno djelo –  izjavio je Dervišević.

Čitalačkoj publici knjiga nudi puno detalja i zanimljivosti koje do sada nisu zabilježene.

 

(MINA)