RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Počeli radovi na obnovi džamije Arnaudije
Vijesti iz džemata

Počeli radovi na obnovi džamije Arnaudije

U Banja Luci su  započeli radovi na obnovi džamije Arnaudija, jedine do sada neobnovljene džamije u gradu na Vrbasu. Džamija Arnaudija srušena je u  maju 1993. godine.

Radovi na obnovi džamije Arnaudija započeli su prije mjesec i po dana, predviđeno da se  završe u roku od 900 dana. Nakon što se završi obnova, Arnaudija  će imati identičan izgled kakav je imala prije rušenja.

„Kao što se vidi da je izvođač tu, radovi teku, nadzor je odabran i ono što je jako bitno kazati da je da je projekat finansijski zaokružen, projekat finansira Generalna direkcija vakufa Turske“, kaže Muhedin efendija Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Arnaduija nalazila se u neposrednoj blizini Ferhat pašine džamije, Ferhadije.Ferhadija i Arnaudija  srušene su isti dan, 7.maja 1993. godine. Sedmog maja prošle godine svečano je obnovljenja džamija Ferhadija. Kada se završi obnova Arnaudije Banja Luci će se vratiti još jedan dragulj i simbol grada. Njena obnova  je znak povratka Banja Luke Banja Luci. Ovako su između ostalog 22. aprila tokom svečanog polaganja kamena temeljca Banjalučani iskazali radost time da počinje obnova ove džamije. Obratili se i muftija banjalučki i reis—ulema-l-ulema  Islamske zajednice BiH.

“Mi u islamskoj zajednici smo srećni što je osvanuo ovaj dan i što će ako Bog da početi obnova, ja bih kazao, vjerskih objekata kada su islamski vjerski objekti u pitanju, od posebnog značaja“, rekao je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

„Ja sam  duboko ubijeđen da naši narodi u BiH svi, a tako želim poučiti i vas – muslimane bosanske, da nikada ne pravite razliku između onoga što je džamija, crkva, katedrala i nikada nemojte kazati „naša džamija, njihova crkva“, naprotiv, sve su naše džamije, sve su naše crkve i prema njima se trebamo svi podjednako s poštovanjem odnositi“, istakako je Husein ef. Kavazović,  reisu-l-ulema Islamske zajednice  BiH.

Arnaudiju džamiju  gradio je Hasan Tefterdar, ministar finansija  Bosanskog  pašaluka i prijatelj Ferhad paše Sokolovića. Izgrađena je 1595. godine. Svojevrsni svjedok njene izgradnje bio je natpis uklesan u kamenu nad ulazom: Kad podiže ovu džamiju onaj koji je obuzet dobrim djelima…Za ljubav Boga potrošio je svoje blago.To je krasan dvorac i veličanstveno umjetničko djelo.Neka Bog nagradi! – To postade ugodno stjecište dobrih Ijudi.

Izvor: medzlis-bl.ba