RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul-Bedr
Džemati u BiH Religija

Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul-Bedr

Mubarek noć Lejletul-bedr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima, dok je sutra, 27. marta, Dan pobjede na Bedru, prenosi Anadolu.

O Bedru i porukama Bedra za Agenciju MINA govorio je dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

“Sedamnaestog dana ramazana druge godine po hidžri desila se čuvena Bitka na Bedru. Po broju učesnika to je bila mala bitka, ali po značaju, to je bila jedna od najznačajnijih bitki u povijesti islama. Na strani istine, predvođeni Muhammedom, s.a.v.s., bilo je nešto preko 300 ashaba, a na strani zablude bilo je oko 1.000 ratnika. Pored toga, ashabi su bili slabo naoružani, a mušrici su bili daleko bolje naoružani i bili su ubijeđeni da će pobijediti”, naveo je muftija.

Dodao je da su, međutim, “ashabi imali snažnu vjeru, imali su jasan cilj koji žele ostvariti, bili su potpuno predani svojoj misiji, u potpunosti su primjenjivali upute svoga vođe, tj. Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bili su spremni na maksimalnu žrtvu radi istine i nisu nimalo sumnjali u pomoć Gospodara svjetova”.

“To je i presudilo u bici, tako da su ashabi, koji ljudskim mjerilima gledano nisu imali nikakve šanse, ustvari izvojevali fantastičnu pobjedu, iz koje muslimani širom svijeta i nakon više od 1.400 godina izvlače pouke i poruke”, objasnio je muftija Adilović.

Naglasio je da su brojne pouke i poruke Bitke na Bedru, od kojih ovom prilikom navodi samo neke.

“Za svaki uspjeh u životu potreban je trud i zalaganje. Ashabi nisu sjedili kod svojih kuća i očekivali da se problem riješi, nego su učinili sve što je u njihovoj moći da pobijede. Za svaki uspjeh u životu treba se oslanjati na Allaha, dž.š., i moliti Ga za pomoć, te slijediti sunnet Muhammeda, s.a.v.s. O pobjedi u Bici na Bedru Allah, dž.š., između ostalog kaže: ‘Zaista vas je Allah pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni. Zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni!’ (Alu Imran, 123.)”, istaknuo je muftija.

Također, naglasio je da je jedna od pouka i poruka da za pobjedu u borbi nije presudna brojnost i opremljenost, “nego čvrsta vjera u Svemogućeg Gospodara svjetova, maksimalan trud i oslanjanje na Allaha, dž.š”.

“Ista stvar je i sa svim ostalim životnim uspjesima. U tom smislu Allah, dž.š., kaže: ‘Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!’ (El-Bekare, 249.) Za pobjedu i uspjeh u životu od velike je važnosti da budemo spremni da žrtvujemo dio svoga vremena, truda, imetka, pa i svoje živote u određenim situacijama. Primjer ashaba u Bici na Bedru nam upravo to svojedoči”, naveo je muftija.

Dalje je istaknuo da je savjetovanje sa saradnicima važno u ostvarenju pobjede i cilja u životu.

“To vidimo iz Poslanikovog, s.a.v.s., savjetovanja s ashabima o položaju na kojem će se sukobiti s neprijateljem. Lijepo i ljudsko postupanje u svim situacijama, pa i u slučaju zarobljenika. Dobro je poznat humani čin Poslanika, s.a.v.s., kojim je ponudio otkup zarobljenika, između ostalog i opismenjavanjem ashaba koji do tada nisu znali čitati i pisati. Pokornost Vladaru svjetova i pridržavanje islamskih propisa su uvjet za sve životne uspjehe i pobjede. Zato se, između ostalog, trebamo maksimalno truditi da svoj život uskladimo s islamskim propisima, odnosno voljom Vladara svjetova. Suprotno tome, tj. nepokornost Allahu, dž.š., vodi neuspjehu i porazu, što se desilo godinu dana kasnije, tj. u Bici na Uhudu. Islam teži miru, ali ako su ugroženi ljudski životi, onda je obaveza boriti se protiv neprijatelja i zaštititi nevine ljude”, poručio je muftija travnički Ahmed ef. Adilović.