RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Medžlis Islamske zajednice Teočak
Džemati u BiH

Medžlis Islamske zajednice Teočak

Teočak je danas veliko naselje koje leži na 46-tom kilometru, sjeverozapadno od Zvornika. Smješten je  na sjeveroistočnim padinama planine Majevice, na nadmorskoj visini 200-600 metara. Čine ga više naselja i to: Stari Teočak, Bilalići, Husejnovići, Jasikovac, Centar i Sniježnica. Sva ova naselja su i džemati koji imaju po jednu izgrađenu džamiju, izuzev Stari Teočak koji ima dvije džamije. Po poslednjem popisu Teočak broji 7000 stanovnika, svi Bošnjaci. Teočak je u dalekoj prošlosti imao vrlo važnu ulogu zbog svoje tvrđave i strateškog položaja. Smješten je tako da se iz Teočaka vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko i još mnoga naselja Semberije i Posavine.

Najstariji džemat je Stari Teočak u kojem se nalazi i jedna među najstarijim džamijama ovog prostora stara džamija ‘Fethija’, koja je smještena u podnožju stare tvrđave, na uzvisini između obronaka Točila, Medića, Tursanovog Brda i Grahovišta za čiju gradnju se spominje ime sultan Fatiha Mehmeda II, a poslije zauzimanja tvrđave od ugara 1474. g.odnosno  894. godine po hidžri, kad se u turskoj vlasti spominju tuzlanska područja.

Međutim na ploči 80 cm x 50 cm uokvirenoj drvenim okvirom, stoji napisano: “Ova časna džamija postoji i služi od 1548. godine naše ere, a po hidžretu od 968. godine. Osvojena od Mađara i uspostavljena po sultan Bajazidu II .

Registrovana kod Zemaljskog zavoda u Sarajevu kao kulturni spomenik. Pod zaštitom države od 1959. godine.

 

Džemati:

  1. Teočak Centar
  2. Sniježnica
  3. Jasikovac
  4. Stari Teočak
  5. Bilalići
  6. Husejnovići