RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Na današnji dan, prije pet godina, otvorena obnovljena Aladža džamija
Džemati u BiH Vijesti iz džemata

Na današnji dan, prije pet godina, otvorena obnovljena Aladža džamija

Prije tačno pet godina, 4. maja 2019. godine, otvorena je obnovljena fočanska Aladža (Šarena) džamija

Vrpcu su, između ostalih, zajedno presjekli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hafiz dr. Senaid Zajimović.

Čast da otvori Aladžu pripala je Azizi Salčin, majci mladića koji je ubijen u Foči za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Time je fočanska ljepotica i simbol ovoga grada zvanično ponovo otvorila vrata svim vjernicima.

Svečanoj ceremoniji otvorenja ponovno sagrađene Aladže u Foči prisustvovalo je više od 5.000 vjernika i veliki broj zvanica. Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se, između ostalih, obratili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

U vjerskom dijelu programa nastupili su učači Kur'ana iz Turske i BiH. Pred sami čin presijecanja vrpce, dovu je proučio Burhan Isliyen, zamjenik predsjednika Uprave za vjerske poslove. Nakon presjecanja vrpce, u Aladži je klanjan podne-namaz.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO.

Nakon što je skoro pet stoljeća krasila Foču, srpske vlasti su 2. augusta 1992. godine minirale Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki djelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga fočanskoj ljepotici.

Ponovna gradnja je realizovana na osnovu potpisanog protokola između Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije u Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

(Preporod.info)