RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Medžlis islamske zajednice Dubrovnik
Džemati u svijetu

Medžlis islamske zajednice Dubrovnik

Za Dubrovnik se i zna i uvijek se s jednakim ushićenjem govori da je to jedan od najljepših gradova na Mediteranu…»Dubrovnik nije samo umejetničko djelo», pisao je hrvatski pjesnik Jure Kaštelan, « nego je i on sam stvaralac, kroz vjekove. Izložen utjecajima, a uvijek vlastit. Okrenut vjetrovima, a uvijek stamen i čvrst. Na njegovim kamenim kulama i zidinama ne bdije snaga oružja, nego misao i duh  slobode

Upravo nigdje se drugdje sretnije ne prožimaju dvije ključne odrednice kad je u pitanju smisao čovjekova života; to su  Sloboda i Tradicija. Najbolje o tome  govore i pišu pjesnici i putopisci, ali i svi drugi koji su u različitim stoljećima i povijesnim vrtlozima  Dubrovnika i Mediterana dolazili u ovaj grad.

Prema raspoloživim historiografskim podacima, što ih u svojoj velikoj studiji Islam i muslimani u Hrvatskoj iznosi mufija Ševko Omerbašić, Dubrovnik je bio prvi hrvatski grad koji je došao u neposredni dodir s muslimanima, točnije s Arapima.

Stalniji boravak muslimanskog stanovništva u Dubrovniku vezan je za početak XX. stoljeća. Tek tridesetih godina  i u  samo vrijeme  Drugog svjetskog rata neke su  muslimanske porodice cijele  preseljavale u ovaj grad.

Muslimani su, međutim, teško uspijevali   društveno se organizirati, još teže uklopiti u dubrovačku sredinu, pa su uglavnom svoj vjerski, kulturni,  i društveni život upražnjavali unutar svojih obitelji.

1929., muslimani su zakupili prazno skladište od dubrovačke obitelji i preuredili ga  u privremene  molitvene prostorije u kojima su proučili i prvi ezan. Vlasnik tog prostora nerado je htio ustupiti, ali kad mu je rečeno da će u tim prostorijama  Boga moliti, onda ih je rado ustupio.

Godine 1932. zdušno je pokrenuta incijativa o formiranju džemata i imenovanju imama. To je uspjelo tek 1933/4., kada je postavljen imam i organiziran džema’at dubrovačkih muslimana.

Islamska zajednica djelujući kroz  različita vremena ostala je dosljedna u promicanju islamskih načela:  mira , ljubavi i tolerancije.

Danas  u Dubrovniku i bližoj okolici živi približno tisuću muslimanskih obitelji. Uglavnom je riječ o Bošnjacima podrijetlom iz istočne ili srednje Hercegovine, te drugih dijelova  BiH, ali ima  i drugih kojima je islam svjetonazor.

Vrijeme u kojem živimo govori kako su mnogi muslimani iz Dubrovnika dali  svoj doprinos afirmiranju imena i kulture grada Dubrovnika. Muslimani su sve ove godine uključeni u sve pore dubrovačkog  gospodarsko – društvenog života.

Danas Islamska zajednica u Dubrovniku ime mesdžidske , društvene i druge popratne prostorije među ljepšima na prostoru Hrvatske.

Sudbina islamske zajednice na ovim prostorima nije samo duhovno-obredne naravi; ona je, nuždom određenih povijesnih, političkih, društveno-psiholoških i drugih okolnosti, čuvar i promotor ukupnosti identiteta zajednice.

Mnogo je poslova i mnogo je obveza koje danas stoje pred muslimanima i Islamskom zajednicom. Godine ne samo kalendarski nego i intuitivno psihološki  imenujemo XXI. stoljećem, novim milenijem, itd. zahtijevaju odlučnije, odrešitije i vremenitije akcije kad je u pitanju budućnost islama i muslimana na ovim prostorima.

Izvor: medzlis-dubrovnik