RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Islamski centar u Zagrebu je mjesto okupljanja
Džemati u svijetu

Islamski centar u Zagrebu je mjesto okupljanja

Islamski centar u Zagrebu

Islamski centar u Zagrebu djeluje već 36 punih godina i postao je prepoznatljiv, kako u Hrvatskoj, tako i šire.

– Naša misija je da u ovom centru vodimo računa, prije svega, o vjerskim potrebama, ali i nauci, i svemu onome što čini ljudsko biće kao takvo, te kako bismo odgovorili zahtjevima vremena i prostora u kojem živimo – izjavio je za Agenciju MINA sekretar Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb Nermin Botonjić.

Kako je naglasio, Islamski centar je mjesto okupljanja, koje živi dvadesetčetiri sata dnevno.

– Pod ovim krovom danas, osim Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, Muallimskog vijeća i vjersko-prosvjetnih aktivnosti, djeluje i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Institut za arapski jezik, naš restoran, i provode se brojne druge aktivnosti. Danas na posao u ove prostore dolazi oko 60-ak ljudi, nekada je to bilo i oko 100 ljudi, kada su ovdje bile smještene još neke ustanove – naveo je on.

Također, Botonjić je govorio i o infrastrukturnim unapređenjima prostora Islamskog centra.

– Protokom vremena se određene stvari moraju i mijenjati, unapređivati, a mi se trudimo odgovoriti na te izazove. Kao što znate, imali smo i zemljotres, koji je napravio manju materijalnu štetu, koju smo uspjeli sanirati. Onda smo krenuli i sa drugim infrastrukturnim izmjenama, koje su bile nužne zbog protoka vremena. Zamijenili smo krov, pri kraju je i zaokruživanje posla oko sistema grijanja unutar same džamije.

Vjernicima koji dolaze želimo pružiti najbolje uslove.
Naravno, vrata Islamskog centra su uvijek otvorena, imamo brojne posjetitelje, iz raznih krajeva svijeta, dolaze organizirane ture. To nama zaista čini zadovoljstvo – poručio je Botonjić.

Gradnja Islamskog centra završena je 1987. godine.

Arhitektonski kompleks zauzima površinu od oko 10.000 kvadratnih metara, i sastavljen je od više funkcionalnih cjelina.

(MINA)