RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Hamzi-begova džamija u Sanskom Mostu s četiri minareta
Džemati u BiH

Hamzi-begova džamija u Sanskom Mostu s četiri minareta

Hamzi-begova džamija je najveća džamija u Sanskom Mostu i jedina džamija u Bosni i Hercegovini sa četiri munare. Sagrađena i uvakufljena je od sandžak-bega Hamza-beg Biharovića porijeklom iz okoline Sanskog Mosta, vjerovatno Kamengrada.

Sagrađena je prije 1557. godine, jer je te godine umro njen osnivač, a vjerovatno je bila sagrađena već 1555. godine. Bila je jedna drvena munara izvedena u formi kamenih munara. Munara je unutra bila drvena. Sredinom stropa je bila izvedena mala kupola.1705. je obnovljena džamija i tada je i napisan tekst sa talik pismom u prolazu ispod mimbera:

Dužnost je svakog muslimana i muslimanke da traže nauku. (Hadis). Pisao siromah Hasan, imam 1117. godine

Posljednji put džamija je rekonstruirana 1984. godine. 27. juna 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske su srušli džamiju i materijal odnijeli zajedno sa nišanima na otpad. Nova džamija je utemeljena jula 1997. godine, a otvorena 6. augusta 2000. godine.Džamija je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine stavljena na privremenu listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine[4]

U spomen braći šehidima dao sagraditi dvije munare na džamiji. Zahvaljujući Nedimu Biščeviću, Hamzi-begova džamija je sad jedina bosanska džamija sa četiri munare.

Stomatolog Nedim Biščević iz Sanskog Mosta dao je sagraditi dvije munare na Hamzi-begovoj džamiji iz 1557. godine, u znak sjećanja na svoju braću. Biščevićeva braća odvedena su 1992, na početku agresije u BiH, a on ih je pronašao i uspio pokopati tek 2008. godine.

Priča o Hamzi-begovoj džamiji, koju su sagradile Osmanlije 1557. godine, i Nedim Biščević privlače pažnju brojnih turista koji posjećuju grad na Sani.

Biščević, koji je u ratu odveden zajedno sa braćom u kolektivne kampove, u kojima su prošli razna mučenja, nakon rata htio je ostaviti trajnu uspomenu i sjećanje na svoju braću i sve šehide.

Nakon što je vidio Sultanahmetovu džamiju u Istanbulu, Biščević je odlučio da u rodnom Sanskom Mostu napravi još dvije munare na Hamzi-begovoj džamiji, koja je najzapadnija tačka za koju postoji dokaz da je tu sultan Fatih Mehmet klanjao namaz.

„U ratu su mi ubijena braća. Nakon rata, ja sam odlučio da na ovoj džamiji, koja je imala dvije munare, dam sagraditi još dvije. Ove dvije munare su i za moja dva brata, ali i za sve šehide u Bosni“, rekao je Biščević novinaru AA, te dodao kako je jedan od ubijene braće bio njegov blizanac Edina, a drugi stariji brat Haris.

Hadži Husein ef. Kovačević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu, kaže da Medžlis ima 29 džemata, 30 imama i 32 džamije. Po svemu specifična i posebna je Hamzi-begova džamija, ne samo za Medžlis Sanski Most, nego i Muftiluk bihaćki, pa i cijeli Rijaset u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je jedina džamija u Bosni i Hercegovini s ovako jedinstvenim stilom gradnje i s četiri minareta. Prva Hamzi-begova džamija je izgrađena 1557. godine i nije bila ovakvog oblika, a dva puta je rušena i obnavljana. Konačni oblik koji imamo sada je dobila 2.000 godine. Dimenzija je 20×30 metara s četiri minareta koji su visoki 51,5 metara. Ovo je zasigurno i najposjećenija džamija u Bosanskoj Krajini gdje svakog petka ovdje džumu obavlja oko 1.000 vjernika. Svaki dan od sabaha do jacije negdje oko 500 vjernika prođe kroz džamiju”, kaže efendija Kovačević i dodaje da su ovo “živa džamija” i “živ džemat”.