RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Varda – Zenica
Džemati u BiH

Džemat Varda – Zenica

Ranije na lokalitetu zvanom Gornja bašča nalazila se stara džamija nepoznate godine izgradnje. Na istom lokalitetu, 1986 godine izgrađen je mesdžid kojem pripada područje gornja Varda, donja Varda, Lužnice.

Vakifi ovog mesdžida su: Đulan Šaban, Dedo i Ibrahim. 2012 godine izgrađena je nova munara, i mesdzid mijenja naziv u dzamija. U sklopu kompleksa dzamije na lijevoj strani nalazi se imamska kuća, sa učionicom za vjersku pouku na prvom spratu. Na drugom spratu se nalaze prostorije potrebne za boravak imama.

Dzamiju su izgradile džematlije vlastitim sredstvima. Dzamija je dimenzija 10×12, u kojem se nalaze abdesthana, kancelarija, prostor za muškarce dimenzija 10×8, te učionica dimenzija 6×4 i mahfil za žene dimenzija 2,5×10.

Dzamija je pokrivena crijepom. Ispred dzamije je izgrađeno spomen obiljezje šehidima-šehidsk česm. Oko dzamije nalazi se i staro mezarje u koje se ukopavalo za vrijeme stare džamije,

Imami džemata: Sinanudin ef. Alibegović, Kenan ef. Beganović, Sedin ef. Šut, Muhamed ef. Kolić, Enver ef. Vardo, Ramiz ef. Redžić , Senaid ef. Kovačević i sadasnji imam Ahmed ef.Hrustic

Izvor: Facebook Džemat Varda