RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Trnjak – Doboj
Džemati u BiH

Džemat Trnjak – Doboj

Džamija se nalazi u Ulici Oslobodilačka br.1 ,74 000 Doboj.

Džemat broji oko 450-500 domaćinstava. Džamija je izgrađena 1756. godine te je za ovih dugi niz godina više puta rekonstruisana o čemu nemamo tačne podatke.

Zabilježeno je da je rekonstrukciju doživjela 1938. godine te da je takva ostala do 1938. godine.

Kad je voljom džemata srušena i pristupilo se izgradnji nove džamije po projektu arhitekte Asima Hotića.

Rat ‘92 – ‘95 ju je zatekao u uzgradnji, poludovršenu i bez munare, što joj je velika sreća, jer bi bila veliki merak za minere i rušitelje džamija. Pored toga, za miniranje je bila prilično nepodobna jer se nalazi i na brežuljku više pijace, pa bi bi se u slučaju miniranja, taj brežuljak i nedovršena građevina uz prasak mina obrušio na pijacu.

Ostala je građevina, ali vidno oštećena. Nakon godina izbivanja i lutanja, dobojski muslimani je predanim radom i prilozima, prema predratnomm projektu izgradiše. Dodaše joj i sahat kulu, a u prizemlju se nalaze kancelarije MIZ Doboj, biblioteka i savremena učionica za mekteb.

Džamija je svečano otvorena i na upotrebu data islamskoj zajednici 1. avgusta 2004. godine.

Za toliko godina u ovoj džamiji je službovalo i radilo mnogo imama, a kojima se ništa ne zna. Ono što se zna po sjećanju i kazivanju najstarijih dobojlija steže unazad nekoliko decenija.

Dakle imami u ovom džematu su bili:

– Adem ef. Salkičević,
– Salihbašić Salih hfz.ef.,
– Rizvić hfz.ef.,
– Grbešić hfz.ef.,
– Imamović Mehmed ef.,
– Hasanović Bilal ef.,
– Čamdžić Edhem ef., i sadašnji imam
– Sikirić Nurija ef.

Ovaj džemat i džamija imaju lijepu vakufsku imovina u zemljištu, a poklon je od onih koji su je svojoj džamiji darovan u ime Allaha i za Allahovu nagradu. Imam džemata je Adil ef. Rudanović.

Izvor: medzlis-doboj.org

Vijesti iz Bosne i hercegovine