RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Tetovo – Zenica
Džemati u BiH

Džemat Tetovo – Zenica

Broj domaćinstava: 750,

Broj aktivnih članova IZ-e: 590,

Zvanični naziv džamije: Tetovo,

Naziv u narodu (popularno ime ): Tetovska džamija,

Vakif: Džemat,

Godina izgradnje: 1964.,

Lokalitet: džemat obuhvata naselja: Trokuće, Naselje, Podnožje, Šumadija i djelom Pridražići

Historijat:

Tetovo je raseljeno zapadno uz cestu Zenica – Doboj. Naselje je nastalo krajem osamnaestog ili početkom devetnaestog stoljeća, na prostoru Tetovskog polja, uz obalu rijeke Bosne. Tetovo je sredinom 19. stoljeća imalo oko 90 stanovnika i oko 15 kuća. Prvi zvanični imam Omer ef. Bajramović sin hadži Agana i majke Fatime rođene Spahić je učio djecu u starom mektebu. Bio je strog, ali ne pretjerano. Djeca su učila napamet, jer nije bilo sufara. Njegov sin Muhamed dolazi poslije njega i nastavlja gdje je babo stao. Bio je strožiji od oca i kažnjavao bih ukoliko djeca nisu naučila zadano. Najmračnije doba za ovaj džemat i mekteb jeste crvena pošast zvana komunizam. Muhamed ef. zbog pritisaka napušta službu, a zatim i Bećir ef. Babić. Poslije ovih imama mekteb se malte ne nije ni održavao devet godina.

Što se tiče mekteba, danas je to uz Allahovu pomoć, sasvim nova i svjetlija stranica ovog džemata, što ćemo vidjeti iz priloženog.

Da su djeca tetovskog džemata motivisana da ih zanima mekteb, učenje i izučavanje Kur'ana, svjedoće tradicionalni ispiti, hatme, koje se održavaju svake godine u svim džematima u organizaciji MIZ-e. Već deset godina na hatmama pokazujemo jednu zrelost. Svake, i ove godine za mektebsku djecu organizuje se izlet. Na takmičenju smo do sada osvojili 3 puta mjesta: 2009./10. god. osvajamo treće mjesto iz testa općeg znanja, a 2011./12. god. 2 mjesto, a iz Kiraeta 2012/13. god. zauzimamo treće mjesto. Najbolji dokaz odlične mektebske nastave jeste da je Medresu završilo pet, a tri učenika trenutno pohađaju Medresu i pokazuju odlične rezultate, i to su naši najbolji ambasadori koji predstavljaju naš džemat. Iz mekteba je krenuo i naš hor En-Nahl koji je izrastao u jedan profesionalni hor što svjedoče njihovi nastupi kako u džematu tako i šire. 2014. god. snimio je svoj prvi CD-e pod nazivom „Džennet je pod majčinim nogama“. Snimljena su i dva spota za ilahije „Džennet je pod majčinim nogama“ i „Ramazan“. Pregledi na youtube sve govore koliko su prihvaćeni i gledani isti.

Izvor: mizzenica.ba