RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Podvitez – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Podvitez – Sarajevo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na prostoru Mjesne zajednice u Podvitezu postoji džamija još iz 16.stoljeća.Džematu Podvitez pripadaju sela Hotočina,Careve vode,Mičišta,Minđure,Vitez,Podvitez,Repca,Pale i Mokro.Ranije na Palama nije bilo džamije.Prva džamija je bila u 16.stoljeću u Donjim Nišetima.

Sljedeća džamija je bila na Gornjim Koladićima,odakle je preseljena na današnje mjesto. Sedamdesetih godina izgrađena je džamija od sedre, a ista srušena tokom agresije 92.- 95. godine zajedno sa mezarjem. Do 1946. džamija u Podvitezu imala je vakuf na Romaniji uglavnom crnogorične šuma oko 627 kvadrata.

Ista imovina je eksproporisana  1946.godine,a od toga je ostalo samo oko 100 dunuma poznatije kao Hotio polje.Porede ovoga džamija ima i zemljište na izvoru Miljacke koje je dato na korištenje Žitoprometu Sarajevo.Godine 2006.formiran je inicijativni odbor za obnovu-izgradnju džamije u Podvitezu na istim temeljima obezbjeđen je projekat i upučen zahtjev za urbanističku saglasnost,a rješenje je dobiveno u avgustu 2006.godine.

Dana 24.11.2006.položen je kamen temeljac,a građevinska dozvola dobivena je u martu 2007.godine.Tako je počela gradnja džamije pod nadzorom mr.Omera mataradžije.

Po završetku džamije gradili su se i gasulhana,toaleti,abdesthana,zidana ograda sa prozorima,spomen ploča sa spiskom ukopanih u mezarju kao i samo uređenje mezarja.

Džamija je svečano otvorena 04. oktobra 2009. godine i u njoj se redovno klanjaju džume, bajrami i teravih-namazi. Hatibsku dužnost obavlja Mustafa-ef. Aganović.

Izvor: medzlis-sa