RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Mahala – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Mahala – Kalesija

Džemat Mahala osnovan je po završetku rata (1992–1995) izdvajanjem iz džemata Memići.

Nalazi se 7 km sjeveroistočno od sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Ovaj džemat spada u kategoriju manjih džemata i ima oko 135 domaćinstava.

Nakon što su se mještani vratili svojim kućama 1996. godine, počeli su gradnju džamije na temeljima spaljenog i potpuno devastiranog mekteba. Prva džuma-namaz u ovom džematu klanjana je 1998. godine, a svečano otvorenje džamije upriličeno je 24. augusta 2003. godine. Tako je došlo do formiranja zasebnog džemata Mahala.

U džamiji se redovno obavlja samo podne-namaz, i to subotom i nedjeljom nakon mektepske nastave, džuma-namazi, teravih-namazi, i bajram-namazi, te ponekad akšam i jacija uoči petka i ponedjeljka. Tokom ramazana u džamiji se obavljaju svi dnevni namazi.

mahala-7 mahala-6

Edukacija djece u mektepskoj učionici u okviru džamijskog prostora vrši se dva puta heftično, subotom i nedjeljom.

Osim džamije, koju mještani nazivaju mahalska ljepotica, džemat Mahala ima i nekoliko zemljišnih nekretnina. Tima Karić uvakufila je zemljište na kojem se nalazi džamija, a vakif Himzo Karić zemljište za gradnju namjenskog imamskog stana. Obje ove nekretnine imaju površinu oko jednog dunuma. U džematu se nalazi i mjesni mezarluk na zemljišnoj nekretnini veličine oko pet dunuma.

Imamsku dužnost u ovom džematu obavljali su: Senad ef. Umihanić, Razim ef. Begić, Enes ef. Sakić i Nevres ef. Fatić, aktuelni imam džemata.

Izvor: mizkalesija.ba