RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Jakeš – Modriča
Džemati u BiH

Džemat Jakeš – Modriča

Džemat Jakeš se nalazi na sjevernoj strani Modriče, preko rijeke Bosne, na raskrsnici puteva koji vode za Doboj i Odžak.(sada pripada novoformiranoj opštini Vukosavlje). Prije rata imao je 600 domaćinstava.

Historija

Nasred sela se nalazi džamija sagrađena 1925. godine. Na tom istom mjestu bila je stara džamija koja je srušena , ali prije i ove bila je džamija koja se nalazila na sadašnjem mezarju. Mehmed ef. Džidić koji je u ovom džematu službovao oko 30 godina pričao je da su se znali i temelji te stare džamije.U zaseoku Dobor nalazi se Mekteb, za koga je zemljište uvakufio neki Mula Hamid.Taj se mekteb nekoliko puta proširivao, a godine 1983. godine Doborani su sagradili funkcionalan objekat koji je udovoljavao njihovim potrebama.

Povratak i ponovna izgradnja

U toku rata džamija je bila porušena i ponovo sagrađena 2003. godine. Džamija je zvanično otvorena 25.07.2015. godine. U sklopu džamije nalazi se abdesthana, vakufska kuća koja još nije u potpunosti završena i mezarje. Površina vakufske zemlje 32.688 m2.Redovno se pušta svih pet ezana i klanja džuma namaz petkom. Mektebska nastava održava se dva dana sedmično.

Imami

Mehmed ef. Džidić u ovom džematu je službovao oko 30 godina. Danas imam ove džamije je Ademir ef.Kujraković.

Vakifi

Vakifi u džematu su: Atifa Omičević, Muhamed Sejdić, Hadžija Nusret Zulfić.

Izvor: miz-modrica.ba