RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Hrasno – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Hrasno – Sarajevo

Džemat Hrasno nalazi se u Novom Sarajevu. Prema dostupnim saznanjima i izjavama starosejdilaca Sarajeva, džamija u Hrasnom sagrađena je 1931. godine. Dogradnja mekteba, učionica, prostor za muezina, imama, te ostalih prostorija izvršena je 1938/1939. godine.

1938. godine porušena je džamija Hadži-Idrizova na Žabljaku (prostor robne kuće Sarajka, odnosno BBI centra). Hadži-Idrizova džamija, ona na staroj lokaciji, je bila jedna od najstarijih džamija u Sarajevu koju je 1557. godine sagradio Hadži-Idriz, bogati trgovac koji je za nju uvakufio i nekoliko hiljada akči. Vakufsko-mearifski sabor je odlučio da se ona poruši i da se njeno ime prenese u Novo Sarajevo, s tim da se uz postojeću džamiju izgradi i mekteb.

Zemljište za gradnju džamije 1930. godine dao je Hilmaga Sahačić. Gradnja je počela u proljeće 1930, a završena je 1931. godine.

U ljeto 1942. godine prestale su aktivnosti u mektebu jer se u njega smještaju izbjeglice i tu ostaju do kraja rata. Nakon rata u mektebu se otvara osnovna škola, a izgradnjom Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ vlasti u mekteb smještaju SUP Novo Sarajevo. Tek 1991. godine prostorije su vraćene džematu Hrasno. Posebnim zalaganjem mutevelije rahmetli h. Fike Lagumdžije, nakon agresije na BiH prostorije se uređene i proširene za obavljanje namaza. Munara je sagrađena tek 1967. godine, a kamen kojim je građena donešen je sa Skenderije, tačnije od ostataka nekadašnje Skender-pašine džamije. Danas džamija može primiti više od hiljadu klanjača.

Imami džemata su bili: Abdulah Smajić, Sinanudin Sokolović, Veiz Imamović, Adem Omerkić, dugogodišnji imam Muharem-ef. Veladžić te sadašnji imam Mehidin-ef. Bešlić. U džematu je djelovao h. Sinanudin ef. Sokolović. U džamiji se klanja pet dnevnih namaza, džuma, bajrami i uče se djeca.

U prostoru koji se nalazi s desne strane džamije prema glavnoj cesti, 2009. godine otvoren je „Omladinski centar“.