RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Džepi i Vrdolje – Konjic
Džemati u BiH

Džemat Džepi i Vrdolje – Konjic

Džematski odbor obuhvata naselja Džeše i Vrdolje. Džamija se nalazi u naselju Džepi.

Imamsku dužnost do sredine 2013.godine u ovom džematu vršio  je Zelić ef. Aldin,a nakon njegovog odlaska imamske obaveze preuzeo je imam iz Čuhovića Delić ef. Džemail.

Ime sela Džepi Jevto Dedijer izvodi od albanske riječi djepe-djep, što znači kolijevka, bešika. Ovakvo izvođenje ima smisla, jer udolina u kojoj su smješteni sela Džepi i Vrdolje upravo podsjeća na kolijevku. Iznad Džepa uzdižu se ostaci starog grada Trešnjevca. U ovom gradu, 1463. godine, bila je postavljena turska posada s dizdarom na čelu. Sadašnji zaselak Grad zabilježen je i 1895. godine kao Trešnjevac po čemu je vjerovatno dobila i ime rječica Trešanica.

U Vrdolju se i danas nalaze ostaci starog mesdžida za koji se ne zna tačno kada je sagrađen, ali prema turskim dokumentima nalazimo vrlo vjerovatnim da se na Vrdolju nalazio mesdžid još prije 1489. godine, jer se u dokumentima iz te godine spominje Hadži imam među službenicima tvrđave Trešnjevo koji je nakon gubitka timara dobio baštinu u selu Vrdolje, što ne isključuje mogućnost da je tu obavljao imamsku dužnost, budući da ga dokument navodi kao imama. Džamija u Džepima je sagrađena 1969.godine. Džepi i Vrdolje danas djeluju  kao jedinstven džemat.

Imami u ovom džematu bili su: Šaban ef. Alić, Vehbija ef. Radmanović, Muhamed ef. Sefkić, Amir ef. Aljović, Mumin ef. Vrače, Nezir ef. Alihodžić, Pindžo ef. Ćamil te sadašnji imam  Aldin ef. Zelić. U Džepima je 1991. godine bilo 486 Bošnjaka, a u Vrdolju 170. Danas na području ova dva naselja živi oko 557 Bošnjaka.