RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Doljani – Jablanica
Džemati u BiH

Džemat Doljani – Jablanica

Doljani se nalaze u srednjem dijelu toka Doljanke, 12 km zapadno od Jablanice. Kroz selo prolazi cesta koja ga preko Sovića veže sa Duvnom, a preko Jablanice sa Mostarom i Sarajevom.

Selo se sastoji od nekoliko mahala koje su svoje nazive dobile po muslimanskim porodicama koje su nekad u njima stanovale: Bašići, po Bašićima (koji su starosjedioci), Mustafići, po Mustafićima (koji su izumrli), Paćići, po nekom Paći koji je prije kuge 1812. god. u Doljanima živio, i Stupari, po Hasidića stupama, od kojih je posljednja radila do prvog svjetskog rata. Iznad mahale Paćići nalazi se lokalitet Huseinove Grude.

U mahali Paćići postojala je stara džamija za koju predaja kaže da ju je gradio neki Hadži Nezgoda, o kome odavno niko ništa ne zna ispričati. Priča se da je džamija imala u selu vakuf: dućane i hanove koje su uzurpirali kupreški bezi Alajbegovići, čija su svojina bili Doljani. Kod džamije se nekad nalazio begovski han sa hambarom.

Džamija je izgrađena oko 1711. godine, a bila građena od lomljenog kamena, pokrivena je bila pločom i imala je drvenu munaru. U toku drugog svjetskog rata ja srušena pa su je džematlije 1973. godine obnovile i uz nju ozidale kamenu munaru na mjestu gdje je ranije bila drvena. Međutim, prilikom zadnjeg rata u BiH ova džamija je minirana od strane HVO-a 1993. godine i potpuno je uništena.

Poslije rata ruševina je uklonjena, a na starim temeljima se izgradila nova džamija.Džamija trenutno nema stalnog imama. Od njene ponovne izgradnje u džamiji se klanja samo za vrijeme  mjeseca ramazana, dok se mektebska nastava izvodi tokom cijele godine .

Imamsku dužnost u njoj su vršili: Islam Hasidić, Husein Sihirlić, Husein Zukić, Ibrahim Hasidić i hadži Salih Hasidić.

Izvor: medzlis-jablanica.ba

Vijesti iz Bosne i hercegovine