RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Dobropolje-Mekiš – Tešanj
Džemati u BiH

Džemat Dobropolje-Mekiš – Tešanj

Džemat Dobropolje-Mekiš

Prigradski džemat smješten 2 km južno od Tešnja. Džematu pripada Dobropolje i Mekiš. Kao samostalan džemat egzistira od 1993. godine, a do tada džemat se nalazio u sastavu gradskog džemata Dibekhana džamija. U džematu živi oko 430 domaćinstava.

Od 1999. do 2006. godine,  u džematu je građena nova džamija. Ukupna površina korisnog prostora džamije je preko 800 m2, te se ova džamija smatra džamijom sa najvećom površinom na području Medžlisa islamske zajednice Tešanj.

U sklopu džamije, pored prostorija za obavljanje namaza, nalaze se i  džematska soba, imamska soba, učionica za mektebsku nastavu, gasulhana, abdesthana, omladinski klub i poslovni prostori koji su smješteni u prizemlju objekta. Radi se o jednoj od najbolje arhitektonsko uređenih džamija u Bosni i Hercegovini.

Džamija ima vlastitu kotlovnicu sa aktiviranim centralnim grijanjem, a u podrumskim prostorijama je bunar za snabdjevanje džamije sa vodom. Ovo je najveća džamija na području Medžlisa IZ-e Tešanj izgrađena prema projektu Centra za islamsku arhitekturu. Prije izgradnje džamije u Donjem Dobropolju nalazio se  mekteb izgrađen 1972. godine, dok je mekteb u Gornjem Dobropolju izgrađen 1901. godine, a u Mekišu 1920. godine. Od izgradnje džamije ne djeluje više mekteb u Donjem Dobropolju, dok su ostala dva mekteba aktivna i u njima se klanja teravih-namaz.

Imami u ovom džematu su bili:  Ahmed ef.Mešić, Mehmed ef. Karamović i Šaban ef. Muhović, Muhamed ef. Brka i Hasan ef. Halilović.

Vakufsku imovinu pored navedenih vjerskih  objekata čini i šehidsko spomen obilježje, šadrvan u haremu džamije i  7 vakufskih parcela ukupne površine 3.608 m2. Od većih vakifa džamije je hadži Muharem Sejdić, a općina Tešanj uvakufila je zemljište za izgradnju džamije.

U džamiji se obavlja  pet dnevnih namaza, džuma-namaz i bajrami. Mektebska nastave se izvodi 4 dana u sedmici, 4 dana u džamiji, dva dana u mesdžidu Mekiš.

Imam u džematu je Suljo ef. Djedović, prof. 

DŽEMATSKI ODBOR

Predsjednik: Ibrahim Brka

Članovi: Suljo ef. Djedović prof., imam u džematu, Fehim Softić, Suljo Ahmetović, Hajrudin Hotić, Hamza Hotić i Edin Ireiz.

Izvor: Miztesanj