RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Dibekhana – Tešanj
Džemati u BiH

Džemat Dibekhana – Tešanj

Džemat Dibekhana
Džemat Dibekhana

Džematu pripadaju ulice Trg Alija Izetbegović i Tepe. Džemat ima oko 473 domaćinstava. U džematu je 1750. godine sagrađena džamija. U vakufskim arhivama Ankare iz 18. stoljeća ova džamija se spominje pod imenom Amasyali Alijin (hadži Alijin) mesdžid, a naziv Dibekhana  potiče od izraza Debaghane-ceh, proizvodnje kože. Džamija se zove Tabačka po zanatliji tabaku koji je iz Turske došao u grad Tešanj. Džamija je i poznata i pod nazivom Riječka džamija, zbog blizine rijeke Tešanjke koja protiče neposredno pored džamije. U tri navrata džamija je obnavljana i to 1967., 1999. i 2007. godine. Tokom agresije 1992-1995. godine džamija je pretrpjela oštećenja na fasadi, krovu, mahfilu i stolariji. Džamija je potpuno obnovljena 1997. godine, rekonstruisana je 2007. godine.

Imami u ovom džematu bili su: hfz. Salih ef. Smailbegović, Hasan ef. Ćatić, Muhamed ef. Ćatić, Ahmet ef. Mešić, hfz. Sabahudin ef. Skejić i Salih ef. Haušić. Sadašnji imam u džematu je hfz. Nermin ef. Ibrahimović.

Vakufsku imovinu pored navedene džamije čini i poslovni prostor koji se iznajmljuje i 12 vakufskih parcela sa ukupnom površinom od 28.056 m2.

U džamiji se obavlja  pet dnevnih namaza, džuma-namaz i bajrami. Mektebska nastave se izvodi 4 dana u sedmici, u objektu Šareni mekteb.

DŽEMATSKI ODBOR

Predsjednik: Senahid Prnjavorac

Članovi: hfz. Nermin ef. Ibrahimović, imam u džematu, Indira Mujčinović, Esmir Bejtić, Adem Korajlić, Nurudin Tahirović i dr. Faruk Unkić.

Izvor:Miztešanj