RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Čarši džamija – Tešanj
Džemati u BiH

Džemat Čarši džamija – Tešanj

Džemat Čarši džamija
Džemat Čarši džamija

Džematu pripadaju naselja Čaršija, Ravne, Sejmenpolje i Hrvatinovići. Džemat ima oko 448 domaćinstava. Prva džamija, Ferhad-begova džamija je sagrađena 1558. godine. Prilikom dva austrijsko-turska rata (1683-1699. godine i 1737-1739. godine), džamija je znatno oštećena, te su prihodi ovog vakufa bili odvojeni za njeno popravljanje. Džamija je temeljito renovirana 1882/1883. godine. Tokom agresije 1992-1995. Ferhad-begova džamija pretrpjela je oštećenja na fasadi, krovu i stolariji. Popravke na džamiji su rađene 2002. godine, a 2008. godine urađena je detaljna rekonstrukcija unutrašnjosti džamije, a 2012.g. završni stručno-restauratorski radovi i obnovljene otkrivene izvorne levhe.  U naselju Ravne 2001. godine sagrađen je mesdžid. U mesdžidu se klanja teravih-namaz.

Imami u ovom džematu bili su: Ahmet ef. Mulalić, Mehmed ef. Ćeman, Omer ef. Okanović, Šefik ef. Kurdić, Mustafa ef. Efendić, Fuad ef. Omerbašić. Jedo vrijeme je kao drugi imam-mujezin radio Emir ef. Alić.Sadašnji imam je mr. Enver ef. Kurtić, a mujezin džamije je Suljo ef. Bejtić.

Osim džamije i mesdžida vakufska dobra ovog džematu su: kuća u gradu Tešnju, 26 vakufskih parcela sa ukupnom površinom od 97.619 m2 i jedan šadrvan. Najznačajniji vakifi džemata su: Gazi Ferhad-beg, Bećir Šišić, Huso-Husejn Hundur i dr..

U džamiji se obavlja pet dnevnih namaza, džuma-namaz i bajram-namazi. Mektebska nastave se izvodi 4 dana u sedmici u objektu Šareni mekteb.

U džematu se svake godine 12. rebiu-l-evvela održava mevlud i dodjelljuju priznanja i nagrade iz Fonda „Hasan ef. Škapur“. Ova nagrada se dodjeljuje istaknutim alimima za doprinos razvoju hadiske znanosti. Fond je dobio naziv  po Hasan ef. Škapuru, prvom prevodiocu tri dijela Buharijine zbirke hadisa.  Hasan ef. Škapur je rođen u Tešnju.

 DŽEMATSKI ODBOR

Predsjednik: Hadži Husein Brkić

Članovi: mr. Enver ef. Kurtić, imam u džematu, Mujo Halilović, Omer Pobrić, Halid Mularifović, Rušto Mahmutefendić, Kemal Subašić.  

Izvor: Miztesanj