RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Brda Križevci – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Brda Križevci – Kalesija

Općeprihvaćeni naziv ovog džemata jeste Brda Križevci.

Džemat se nalazi 6 km sjeverno od sjedišta Medžlisa IZ Kalesija, pored lokalnog puta Kalesija – Sapna, a ustanovljen je 1977. godine izdvajanjem iz džemata Kalesija Gornja (Kalesija Selo).
Džemat ima blizu 100 domaćinstava.

Prvi mesdžid izgrađen je 1977. godine, a 1979. godine uz džamiju je sagrađena drvena munara, podignuta s krova džamije. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, ova je džamija 11 puta pogođena granatama sa srbočetničkih položaja u Osmacima.

Obnova i saniranje u ratu porušene džamije uslijedili su 1998. godine, kada se umjesto ranijeg četverovodnog krova na džamiji podiže kubbe, a umjesto drvene munare 2002. godine podignuta je nova betonska munara.

brda-krizevci-9

U džamiji se obavljaju džuma-namaz, bajram-namazi i povremeno dnevni namazi, a mektepska nastava održava se dva puta u hefti, subotom i nedjeljom. Vakufsku imovinu čine još i mjesno mezarje, te nekoliko obradivih parcela.

Imami u džematu Brda Križevci bli su: Mustafa ef. Halilović, Halil ef. Halilović, Huso ef. Jahić iz Sarača, Himzo ef. Užičanin iz Hrasna Gornjeg, Rasim ef. Hamidović iz Vukovija Gornjih, Sead ef. Ahmetović, Mustafa ef. Dautović, Husejn ef. Pjanić, Ibro ef. Mulić i Suad ef. Tabalović, aktuelni imam.

Izvor: mizkalesija.ba