RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Dan Medžlisa Doboj: Kuća kao poklon jednoj porodici i darovanje krvi
Vijesti iz džemata

Dan Medžlisa Doboj: Kuća kao poklon jednoj porodici i darovanje krvi

U džamiji Selmiji upriličen je Dan Medžlisa Doboj čime se obilježilo 495 godina rada ovog medžlisa, koji se veže za 27.9.1522. godinu kada je izgrađena Selmija.

U okviru vjerskog programa dodjeljuje se priznanje “Almir-ef. Mešić“ istaknutim ličnostima koje su doprinijele radu Medžlisa, a ove godine ispred Medžlisa glavni imam Bajro-ef. Džafić dodijelio je priznanje muftiji zeničkom Ejub-ef. Dautoviću. Također, dodijeljene su nagrade polaznicima mekteba za učešće u kursu streljaštva te diplome o završetku arapskog pisma u Školi Kur'ana. U okviru ove manifestacije uručen je notarski ugovor o vlasništvu kuće porodici Hadžikadunić u džematu Čivčije, kojoj Islamska zajednica, putem Ureda za društvenu brigu i Medžlisa Doboj, s donatorima EMMAUS-om i Gradom Doboj  gradi kuću. Ovaj projekat će podržati i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru Dana Medžlisa i ove godine je upriličeno darivanje krvi u džematu Mravići, kojem su se, pored džematlija, odazvali imami i uposlenici Medžlisa. Naime, pokretač ove akcije je imam džemata Sabit-ef. Šiljić, koji je i predsjednik Crvenog križa za ovaj region te dugogodišnji darovatelj krvi. Naime, efendija Šiljić je već 92 puta darovao krv.

Izvor: Preporod