RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Bliži se početak ramazana: Savjeti za pripremu za mjesec posta
Religija

Bliži se početak ramazana: Savjeti za pripremu za mjesec posta

Mjesec posta, čija je nagrada džennet, je mjesec u kojem maksimalno povećavamo naše obožavanje Allaha dž.š. Kao muslimani, mi prepoznajemo značaj posta u mjesecu ramazana, i što je još važnije, značaj Noći kadra, piše portal iiph.com.

Svaka minuta u mjesecu ramazanu je prilika za nas da zaradimo blagoslov od Allaha, da nam oprosti naše grijehe i da povećamo svoj ibadet. Kao takav, u ovom mjesecu bi trebali imati što manje ometanja. Zbog posebne prirode ovog mjeseca, obično postoje mnoge aktivnosti i svi muslimani bi trebali biti dobro organizovani u cilju njihovog fokusiranja na svoje obožavanje. Evo što možemo učiniti kako bismo se što bolje pripremili za mjesec ramazan.

Dovršite svoje poslove ili kupovinu prije ramadana

Od kupovine namirnica do odjeće, najbolje je da se što više oslobodimo ovih obaveza prije ramazana, kako bismo se mogli fokusirati na važnije stvari u toku našeg posta. Zapišite popis svih stvari koje će vam trebati za ovaj mjesec. Na taj način ćete uštediti mnogo vremena.

Planirajte svoje obroke

To može biti zastrašujuće i naizgled nepotrebno u početku, ali kada planirate svoje obroke unaprijed, pogotovo ako imate veliku porodicu, trošite manje vremena brinući o tome šta ćete jesti za vrijeme ramazana. Savjetujem vam gotova jela ili ona koja možete zamrzavati, ako je to moguće. To će vam dati više vremena i omogućiti vam da se uključite u obožavanje tokom ramazanskih noći. Izrada okvirnog rasporeda za iftar i sefur će također osigurati da budete u mogućnosti da unaprijed kupujete one sastojke koji su vam potrebni.

Temeljno očistite svoj dom

Temeljno čišćenje daje vašem domu novi izgled i novi početak. Očistite sve uglove, police, sobe, hladnjake, zamrzivače, aparate, sve, od vrha do dna. Izvadite sve što vam više ne treba ili ne želite, bacite, reciklirajte, ili dajte u dobrotvorne svrhe, ako je u dobrom stanju.

Očistite svoje srce

Sada je pravi trenutak da se provjeri naš iman i naš odnos sa Allahom. Da li smo dopustili da naš zauzeti život stane na put našem obožavanju? Moramo se psihički i fizički pripremiti za dolazak Ramazana oslobađajući se stvari koje su možda izazvale da se naša srca udalje od njihove svrhe na ovom svijetu. U tom smislu, možete:

  • Oprostiti onima koji su vas uvrijedili
  • Tražiti oprost od onih koje ste uvrijedili
  • Češće čitati Kur’an
  • Češće i više zikriti (sjećanje na Allaha dž.š.)
  • Davati sadaku (u dobrovoljne dobrotvorne svrhe)
  • Iskreno se pokajati Allahu
  • Obavljati sve svoje obavezne namaze i uključiti više dobrovoljnih namaza
  • Više dova

Neka nas Allah učini da budemo među onima koji će ubirati blagoslove ovogodišnjeg ramazana.

Tagovi