RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Bajram u Konjicu
Vijesti iz džemata

Bajram u Konjicu

Bajram u Konjicu
Bajram u Konjicu

Na području MIZ Konjic centralna svečanost povodom ramazanskog Bajrama održana je u  sportskoj dvorani „Konjičanka“ u Konjicu

Bajram namaz klanjao je i bajramsku hudbu održao v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić. U svom obraćanju vjernicima prenio je bajramsku hutbu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazovića.

Bajram namaz na području konjičkog Medžlisa klanjao  se  u 42 džamije i mesdžida. Pored sportske dvorane u samom gradu Konjicu bajram namaz klanjao se i u 6 konjičkih džamija. U novoizgrađenoj, Gradska džamiji u Konjicu  bajram-namaz klanjalo je  skoro 1000 klanjača.

Obilježen Dan šehida 

Drugog dana Bajrama u 10 sati okupljanjem na Trgu državnosti – Alija Izetbegović pred šehidskim spomen obilježjem počeo je program obilježavanja Dana šehida, koji je nastavljen obilaskom svih šehitluka i šehidskih spomen obilježja u Gradu Konjicu, a završen učenjem Ja-sina i dove na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije u Konjicu gdje se velikom broju okupljenih Konjičana obratio v.d. glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Redžo ef. Muhibić.

Dan šehida, učenjem Ja'sina i posjetama šehidskim mezarjima obilježen je i u svim džematima Medžlisa IZ Konjic.

Bajramski prijem u organizaciji Medžlisa IZ  Konjic

Povodom ramazanskog bajrama u prostorijama „Divanhane“ Medžlisa IZ Konjic, drugi dan ramazanskog bajrama, upriličen je tradicionalni bajramski prijem za konjičke džematlije. Prijemu su i ove godine prisustvovale zvanice iz javnog, političkog, kulturnog i privrednog života općine Konjic. Prisutnim gostima ovom prilikom  uz bajramske čestitke, obratili su se v.d. glavni imama MIZ Konjic Redžo ef. Muhibić i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Konjic dr. Emir Duranović.

Nakon podne namaza upriličen je i tradicionalni susret sa katoličkim i pravoslavnim svećenicama Konjica.

Izvor: Preporod