RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Zenica: Nova džamija u gradu
Vijesti iz džemata

Zenica: Nova džamija u gradu

U subotu 07. ševvala 1438.h.g. / 01.07.2017. godine svečano je otvorena džamija “Bosna” u džematu “Nova Zenica”- MIZ Zenica, čime je i zvanično predata na upotrebu IZ u BiH.

Ono što ovu džamiju na neki način izdvaja od drugih džamija jeste činjenica koja je vezana uz njenu gradnju. Naime, cjelokupnu izgradnju džamije „Bosna“ su u potpunosti vlastitim sredstvima finansirali vakifi ove džamije, Fikret i njegova hanuma Derviša Avdić.

Fikret Avdić je inače poznati zenički privrednik, generalni direktor i vlasnik firme Fantasy d.o.o. Zenica, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnog stilskog i našem podneblju karakterističnog namještaja. U samom gradu Zenica je od završetka agresije na našu domovinu BiH, izgrađeno sedam novih džamija, od kojih su neke imale svoje svečano otvorenje, a neke to još nisu.

Sama činjenica da je toliki broj džamija izgrađen, govori u prilog tome da je u gradu Zenica, sa njenih nešto više od 110 hiljada stanovnika (od kojih su većina muslimani-Bošnjaci), odavno postojala potreba za većim brojem vjerskih objekata ovoga tipa.

Izvor: Preporod