RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Za dva i pol mjeseca naučila Kur'an napamet i stekla titulu hafize
Magazin

Za dva i pol mjeseca naučila Kur'an napamet i stekla titulu hafize

Na Facebook stranici „Humans of San Antonio“ zabilježena je ispovijest djevojke koja je čitav Kur’an naučila napamet za dva i pol mjeseca.

Ispod njene slike, zabilježen je slijedeći dijalog s fotografom.

„Koji je vaš najveći uspjeh?“

„Uspješno sam naučila čitav Kur’an napamet za dva i pol mjeseca, a za to vrijeme sam pohađala medicinsku školu i postila Ramazan.“

„Koliko ima stranica u Kur’anu?“

„604.“

„To je zadivljujuće. Mogu li vam postaviti još jedno pitanje?“

„Svakako.“

„Ove godine sam nekoliko puta pokušao da fotografišem muslimane, ali svaki put kada bih ih upitao smijem li, dobio sam ne kao odgovor. Zašto ste odlučili da mi dopustite da vas fotografišem?“

„Razumijem da Amerikanci nemaju baš lijep utisak o muslimanima koji žive u Sjedinjenim Državama, pa sam željela da podijelim moju priču u pozitivnom svjetlu.“Facebook stranica „Humans of San Antonio“ je fotožurnalistički projekat nastao 2012. s ciljem predstavljanja stvarnih ljudskih sudbina i očuvanja kulture grada San Antonija. Dio je Global Humans Projecta, mreže velikih gradova širom svijeta koji imaju vlastite stranice na Facebooku gdje su uz slike ispitanika predstavljeni i djelići njihovih životnih priča.

Radi očuvanja privatnosti i sigurnosti ispitanika, na stranicama se ne spominju njihova imena i lični podaci. Urednik i osnivač stranice „Humans of San Antonio“ je renomirani fotograf Michael Circlos, dobitnik više nagrada za svoj rad.