RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U Zenici obilježeni Dani džemata i džamija
Vijesti iz džemata

U Zenici obilježeni Dani džemata i džamija

Dani džemata i džamija
Dani džemata i džamija

Kao i svake godine, i ove je obilježen “Dan džemata i džamija”.

Ovi dani obilježavaju sječanje na rušenje Ferhadije džamije u Banjaluci, te 614 džamija i mnogih drugih vjerskih objekata.

Centralna svečanost je održana u džematu Nova Zenica, sa gostom Izet ef. Čamdžičem, glavni imam Medžlisa Zavidovići.

U petak, 27. aprila u Nakšibendijskoj tekiji u Peharama, održao je predavanje na temu “Uloga tekije u džematskim aktivnostima”. Tom prilikom, direktor Uprave za vjerske poslove je kazao da je Islamska zajednica u prošlosti imala velike alime Numanagića, Hadžibajrića, Čolića i druge koji su znali praviti ispravan spoj između šerijata i tarikata i u halki pronaći smiraj vjerničke duše.

Direktor Abdibegović je poručio…

Derviši su od dolaska islama na ove prostore bili uz narod i ulemu. Džemat je bio i prije i poslije nas, samo je pitanje hoćemo li mi biti tu, jer je sve na ovom dunjaluku u pokretu i zikru.

 

Dani džemata i džamija – Novo Radakovo

U petak, 04. maja, u džematu Novo Radakovo je održan seminar za imame MIZ Zenica, pod nazivom “Džamija – temelj džemata 44 novoizgrađene džamije Zenice u periodu od 1998-2018. godine”. Na ovom semiranu su govorili glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašič, Jakub ef. Salkica, glavni imama, Kenan Hodžić, koordinator Mreže mladih, te direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegovič. Moderator skupa bio je Bahrudin ef. Ćolo.
Govorilo se o džematima, te ulozi džemata u našem društvu. U današnjem dinamičnom vremenu, nužna je također dinamična pokretljivost novog pozicioniranja džemata u društvu kako bi odgovorio svom iskonskom zadatku da budu znak, vrijednosno i iskustveno dohvatljiv prostor.

Svaki dan je nova šansa da se poboljša naš život, i poboljša naše djelovanje za naš džemat. Svaki član nekog džemata je odgovoran ulagati svoje snage za dobrobit svog džemata. Za takav daljnji razvoj i djelovanje džemata potreban je odgoj svih članova, voditelja i vođenih, uz promjene u načinu planiranja, programiranja i djelovanja, te u odnosu imam – džematlija.

mizzenica.ba