RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U Medresi “Osman-ef. Redžović” u toku manifestacija “Dani otvorenih vrata”
Magazin

U Medresi “Osman-ef. Redžović” u toku manifestacija “Dani otvorenih vrata”

U skladu sa višegodišnjom praksom i tradicijom Medresa “Osman-ef. Redžović” i ove godine, u saradnji sa direktorima osnovih škola, pedagozima i vjeroučiteljima organizira, 14. po redu manifestaciju “Dani otvorenih vrata” koja nailazi na izvanredan prijem među populacijom učenika koji završavaju osnovnu školu.

Više od 200 kandidata, učenika osnovnih škola koji su se elektronski ili putem vjeroučitelja prijavili za učešće u projektu, dobilo je priliku provesti jedan vikend u Medresi i tako steći neposredan dojam o kakvoj se školi radi i šta ona svojim đacima nudi.

– S obzirom da je Medresa škola internatskog tipa, ovakav način saradnje omogućava najbolji uvid u dinamiku i duh medresanskog života – objasnili su iz Medrese.

Ovogodišnji, 14. dani otvorenih vrata u Medresi održat će se u subotu, 27. i nedjelju, 28. aprila. Manifestacija je počela prigodnim programom u amfiteatru. Pored obraćanja domaćina, i nastupa horske sekcije Medrese, prisutnima su se, zanimljivim performansom pod nazivom “Hazreti Omer”, predstavili učenici OŠ “Safvet beg Bašagić”, Breza, područna škola Župča, predvođeni nastavnicom Muberom Muratović.

Nakon svečanosti otvaranja, aktivnosti se odvijaju po utvrđenom planu, a uključuju prisustvo časovima redovne nastave, psihološke i kreativne radionice, kvizove, sportske igre, slobodno druženje sa učenicima, zajedničko učenje, te obilazak Medrese.

Program završava sutra, u nedjelju popodne, prikazivanjem foto retrospektive sadržaja u kojima su gosti učestvovali, uručivanjem nagrada onima koji su se posebno istakli u različitim aktivnostima, te obraćanjem domaćina i uputstvima o apliciranju za upis u Medresu.

– Nasmijana lica učesnika projekta govore mnogo o ovom važnom projektu kako za Medresu tako i za učenike koji žele u Medresu kao svoju buduću školu ili se, pak, dvoume oko nastavka svog školovanja – naveli su iz Medrese.

Konkurs za upis u Medresu bit će objavljen početkom juna mjeseca i trajat će dok učenici iz svih krajeva naše domovine ne dobiju svjedočanstva o završenoj osnovnoj školi.

 

(Preporod.info)