RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U džematu Cvilin 2022. u Ustikolini otvorena nekadašnja vojna džamija
Džemati u BiH

U džematu Cvilin 2022. u Ustikolini otvorena nekadašnja vojna džamija

U džematu Cvilin 2022. u Ustikolini svečano je otvorena nekadašnja vojna džamija, koja je u ovom mjestu postojala do 1941. godine kada je srušena od strane četnika i kada je s njom ubijen i veliki broj stanovnika ovog kraja. Od inicijative za obnovu 2018. godine do svečanog otvaranja prošle su četiri godine.

– U januaru 2018 godine smo otkrili njene temelje i bio je to događaj kada su se ljudi uvjerili da je džamija zaista postojala na ovom mjestu. Godinu kasnije pokušali smo spasiti njene kamene temelje, ali nismo to mogli. U decembru smo počeli radove. U izgradnji ove džamije ima dosta vakifa sa našeg područja, ali I onih koji nisu vezani za ovaj prostor. Dosta je i anonimnih, tako da je ovo danas nesto posebno za sve džematlije ovdje – kazao nam je predsjednik Građevinskog odbora Edin Čengić.

Džamija u Cvilinu, prema svim dostupnim podacima, nekada je bila vojna džamija na desnoj obali Drine, iz vremena prije nego što je vojska sultana Fatiha prešla Drinu.

– Do 1941. pripadala je velikom džematu koji se prostire od Jošanice do Gostičaja. Obnovili smo je u izvornom obliku. Uradili smo lakši dio, a na nama je da u budućnosti na Cvilinu formiramo jak džemat – istakao je Edib ef Efendić, glavni imam Medžlisa IZ Ustikolina.

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftiluk goraždanski, Medžlis IZ Ustikolina, vrijedne džematlije i džematski odbori, otvaranjem ove džamije, kao i svih ostalih obnovljenih džamija, mekteba, tekija i drugih objekata vraćaju svoj identitet – rekao je Pašalić upozoravajući da su nas propast osuđene zajednice koje se ne sjećaju, a da oni koji zaborave svoju prošlost gube svoj identitet.

– Muftija vojni Hadis ef. Pašalić podsjetio je da su rušitelji do temelja ravnali na stotine džamija, mekteba i tekija gdje god, i kad god su mogli u prethodnim ratovima, uključujući i one u koje vjernici nisu ni ulazili.

– Smatrali su, a i danas smatraju da nema Bosne gdje nema džamija. Za njih džamija nije više bila molitveni prostor već razdjelnica, označitelj drugačijeg. Za njih je džamija postala i država i narod, i vjera. Simbolizirala im je i Bosnu koju nisu željeli, i narod nad kojim će izvršiti genocid, i vjeru koju je trebalo konačno istrijebiti u zamišljenom velikosrpskom svetu – istakao je muftija vojni Hadis-ef. Pašalić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ustikolina Edib-ef. Efendić podsjetio je kako je džamija do 1941. pripadala velikom džematu koji se prostire od Jošanice do Gostičaja.

– Obnovili smo je u izvornom obliku. Uradili smo lakši dio, a na nama je da u budućnosti na Cvilinu formiramo jak džemat – istakao je ef. Efendić.