RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U Bihaću otvorena izložba “Rezbarena čipka” kustosice Naile Hodžić
Kultura i tradicija

U Bihaću otvorena izložba “Rezbarena čipka” kustosice Naile Hodžić

U Izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog kantona u Bihaću, otvorena je tematska izložba kustosice etnologa prof. Naile Hodžić pod nazivom „Rezbarena čipka“, u oviru koje su pokazani predmeti za svakodnevnu upotrebu ukrašeni drvorezbarijom, nastali krajem 19. i tokom 20. stoljeća. Otvorenje ove izložbe dolazi u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i nadolazećeg blagoslovljenog mjeseca ramazana.

Moja prethodna izložba na kojoj sam radila je bila vezana za vezene niti, što je u našoj tradiciji svojstveno ženama. Kroz ovu izložbu sam željela pokazati i dio umjetnosti koja je svojstvena muškarcima, a koja doprinosi našoj kulturi i tradiciji. Kroz ovu umjetnost, primjenom raznih šara, a potom geometrijskih i vegetativnih motiva, majsotri su ukazali na maštovitost i kreativnost kojima su bili obdareni. Na ovoj izložbi su prikazani predmeti za svakodnevnu upotrebu. Zato imamo peškune, dolaf, seharu, vretena i dr. Kod izrade ovih predmeta korištena je arapska, bosanska i duboka šara. Predmeti koji su izloženi su većinom sa područja Unsko-sanskog kantona, ali imamo predmeta iz Tešnja, Maglaja i Konjica. Posebno želim istaći Konjic, s obzirom da je 2017. godine drvorezbarstvo iz Konjica uvršteno na UNCESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a što je posebno značajno za našu kulturu i tradiciju – izjavila je autorica izložbe Naila Hodžić.

Na otvorenju izložbe se obratio direktor Muzeja Unsko-sanskog kantona Dino Dupanović. On je istakao značaj i vrijednost ove izložbe i istakao da su posebno vodili računa o terminu otvaranja ove izložbe.

Tradicija Muzeja USK-a jeste da povodom Dana nezavisnosti uvijek pripremi neki poseban sadržaj. Ove godine nam je i mjesec ramazan veoma blizu, pa je s toga ovakva izložba najbolji događaj kojim mi u ovoj ustanovi možemo obilježiti ova dva važna događaja. Drago mi je da večeras na ovoj izložbi mogu vidjeti veliki broj trodimenzionalnih predmeta iz našeg depoa koji do sada nisu bili izloženi. S obzirom da sam od početka pratio rad naše kolegice kustosice Naile Hodžić, želim da znate da iza ove izložbe stoji iznimno veliki trud, a pogotovo je trebalo truda, energije i znanja da se napravi jedan ovakav katalog koji vam stoji na raspolaganju, dvojezični je i veoma kvalitetno obrađen. Čestitam kolegici Hodžić na ovom zaista hvale vrijednom podvigu – izjavio je direktor Dupanović.

Na ovoj izložbi je govorio i muzejski savjetnik i dugogodišnji direktor ove ustanove Nijazija Maslak. On se osvrnuo na značaj nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini i njene važnosti u kontekstu promocije zemlje i naroda.

Ova izložba je kontinuitet veoma predanog rada naše kolegice kustosice Naile Hodžić. Ona je prije tri godine pripremila stalnu muzejsku postavku u Kapetanovoj kuli pod nazivom “Kapetanova divanhana”. Ona je također u proteklom vremenu pripremila tri pokretne muzejske postavke, a sve sa ciljem i intencijom da se predstavi nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine. Mi ćemo ovih dana mnogo slušati o političkom identitetu Bosne, a ova izložba govori o jednom segmentu kultunog identiteta naše domovine.

Jedno bez drugog ne ide. Jedan njemački mislilac je izjavio da ako želite da odredite naciju sa političkog stanovišta, onda je neophodno da istražite kulturne segmente jednog naroda. Također, želim istaći da mi ne možemo govoriti o savremenoj kulturi bez tradicije. Od posebnog značaja je nematerijalna kultura Bosne i Hercegovine.

Mi smo kroz Zavode i muzeje razvili pokretno i nepokretno naslijeđe, a tek posljednjih dvadesetak godina smo se počeli zanimati za nematerijalna naslijeđa. Iskreno se nadam da će aktivnosti kustosice Hodžić biti podržane od ministarstava kulture, pogotovo Federalnog ministarstva kulture, koje bi trebalo prepoznati ovakve projekte, jer su zaista vrijedni svake naše pažnje – poručio je Maslak.

Ova izložba će biti otvorena tri mjeseca, pa će svi oni koji dolaze i prolaze kroz Bihać moći posjetiti ovu izložbu i upoznati se sa ovom veoma interesantnom postavkom.

 

Izvor: Preporod info